За неморалот во политиката

2/01/2007

Демократијата изгуби на конкурс, вклучително и на конкурсот на Министерството за култура.

Еве што изјавува еден од одлучувачите:

Дали требаше и јас како член на Комисијата за култура да ја продолжам дискриминацијата кон Маја Апостолоска само затоа што таа ми е сопруга?

(Инсинуации и играчки со читателите).

Признавам, ваков идиотски аргумент одамна не сум чул. Човекот морал да пријави конфликт на интереси и, во најмала рака, да се изземе од одлучувањето.

Одговорот на „Дневник“ е мошне јасен:

Јасно е како ден дека Јовица Тасевски - Етернијан ја злоупотребил функцијата член на Комисијата за издаваштво кога и' одобрил пари за книга на својата сопруга. Тоа во светот е познато како класичен непотизам.“ (Не беше за сопругата, туку за моралот на сопругот).

Ако не се лажам, вчера на некои вести слушнав дека Владата апелира за враќање на моралот во политиката.

Ако имаше трошка морал, Љубиша Георгиевски ќе си дадеше оставка по одлуката на Комисијата за култура, и ќе се посветеше на своите собрани дела, сценариото за филм, и театарските претстави.

Ако имаше трошка морал, Никола Груевски јавно ќе ги соопштеше посредниците кои му нуделе мито, ќе ги признаеше наместените огласи и конкурси, и ќе иницираше поништување на резултатите од конкурсот на Министерството за култура.

За разлика од нив, новиот јавен обвинител испадна ептен морална личност - не му засмета тоа што беше избран според закон кој не е во согласност со Уставот и не скри дека имал блиски пријателски врски со семејството Мијалкови.

1 коментари:

Анонимен рече...

Del od noviot zakon za sprecuvanje sudir na interesi (vo sobraniska procedura):
""sudir me|u privatniot (li~niot) i javniot interes" postoi koga so vr{eweto na slu`beno ili drugo dejstvie direkno ili indirekno vlijae vrz materijalnite ili nematerijalnite interesi na slu`benoto lice ili vo interesite na ~lenovite na negovoto semejstvo;
-"privaten (li~en) interes" podrazbira materijalen ili nematerijalen interes na slu`benoto lice {to mo`e da vlijae vrz negovoto odlu~uvawe pri vr{eweto na rabotite od javen interes;
- "korist, li~na korist ili koristoqubivost" podrazbira steknuvawe na imot i imotni prava ili drugi prava (materijalni i nematerijalni) {to na liceto ne treba da mu pripa|aat;
- "bliski lica" se licata vo bra~na ili vonbra~na vrska so slu`benoto lice, rodnini po krv vo prava linija do vtor stepen, posvoitelot i posvoenikot, rodninite po strani~na linija do vtor stepen, rodninite po svatovstvo do vtor stepen, kako i drugi lica za koi po nekoj osnov opravdano mo`e da se smeta deka me|usebno gi povrzuva nekoj interes so slu`benoto lice;"

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week