Кога сексуално образование

2/21/2007

„Сексуално образование во школо, за да нема секс во школо!“ - веднаш поентира Гершанина давајќи со тоа одговор и на прашањето „На која возраст би требало да се почне со разговор на тема секс?!“

Но, идејата на постов е поскоро инспирирана од признанието на мајката - „Син ми има 6 години и веќе ме прашува конкретни прашања“.

Според сексолозите, на децата треба да им се даде одговор на некои прашања во врска со сексуалноста уште на 4-5 годишна возраст. Според една експертка:

Претшколските деца (4-5 години) треба да научат:

  • Допирањето на сексуалните органи е нормално, и да бараат приватност кога сакаат да ги допираат нивните сексуални органи заради задоволство;
  • Биолошките разлики помеѓу машките и женските и како се создаваат бебињата
  • Телото на детето му припаѓа само нему/на неа, и како да кажат „не“ на непосакуваното допирање.
  • Да ги научат точните изрази за сексуалните делови од телото и како да зборуваат за сите нивни телесни делови без да се чувствуваат непријатно

Претшколските деца (5-7 години) треба да научат:

  • Сите суштества се размножуваат себеси и како се размножуваат растенијата и животните;
  • Дека сексуалноста е вклучена во сите периоди од животниот циклус на човекот;
  • Дека луѓето на најразличен начин доживуваат сексуално задоволство и дека е нормално да имаш сексуални мисли и фантазии;
  • За не-стереотипните родови улоги и дека сексуалниот идентитет подразбира сексуална ориентација (лезбејска, геј, хетеросексуална, бисексуална);
  • За сексуалната злоупотреба и опасноста од неа и како да се заштитат од неа.

Затоа, сексуално образование - уште во градинка!

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week