Како против дискриминацијата и социјалното исклучување?

2/09/2007

Нема демократија без сексуална еднаквост:

Без дефинирање јасна платформа и без изградба на широка коалиција помеѓу државните органи и невладините организации што се борат за еднаквост, владината политика за борба против сите форми на дискриминација ќе остане само декларативна желба пред меѓународните фактори. Најдобар начин за убедување на земјите-членки на ЕУ дека над 90 отсто од нашите граѓани се за влез во ЕУ е итното донесување на законот за антидискриминација и на законот за регистрирани партнерства и дефинирање државна политика за борба против дискриминацијата и хомофобијата.

Ова го напишав лани, ама сеуште е актуелно поради комплетниот застој во сферата на борбата за елиминирање на дискриминацијата, што е практично застој и во процесот на интеграција во ЕУ.

На истата тема зборував и на работилницата за Родови и сексуални политики, а вчера имав и презентација на форумот Како против дискриминација и социјално исклучување, но за тоа поконкретно во некој од наредните постови.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week