„Пиринскиот“ грб на НРМ

2/06/2007

Во образложението на Законот за грбот на НРМ, донесен на 27 јули 1946 год., стои: „Пирин и Вардар го симболизираат единството на сите делови на Македонија и идеалот на нашиот народ за национално обединување...“

Видете и Грб на Република Македонија - Википедија.

4 коментари:

Анонимен рече...

http://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/mak/mak_33_4-7.htmlhttp://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/mak/mak_31_5-4.html
http://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/k_rizov.html
http://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/mak/mak_31_3-4.htmlhttp://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/mak/mak_34_5-8.htmlhttp://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/mak_ezik.htmlhttp://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/i_gozev.htmlhttp://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/s_rafael.htmlhttp://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/a_genov.htmlТози герб е олицетворение на горните и още много подобни престъпления.

komitata рече...

Оооо, Жарко - териториални претенции, а ;-)?

Виждаш ли колко са добри бугарите, дори не го забелязват ..

„териториални претенции, а“
Кога бев во Софија, ми го кажаа вицот за Буш и Путин како се расправаат чија е „Луната“.
Путин вика дека е руска - први пуштиле сателит.
Буш вика дека е американска, затоа што први стапнале.
Доаѓа Јане Сандански и вика: „Луно, Луно, земјо македонска, пак ли за тебе крв ште се лее?“ :)
„Македонија до Индија“, „Бугарија до Антарктик“ :)

Никола Николоски рече...

И јас мислам дека грбот на Македонија не е воопшто лош. Меѓутоа не знаев од историски аспект да го обраснам. После овој пост ги имам и историските аргументи.
www.psiolog1.blogspot.com

p.s.Не знам зошто подолго време не можам да оставам коментари кај тебе како блогер

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week