Сиромаштијата во Македонија

7/13/2011

Еве колку сме сиромашни. Над 30% од населението не може да си дозволи ни 70% од подолунаведеното.

Секој член на домаќинство во 2010 година троши месечно во просек:

- 600 грама ориз


- 6 кг. леб


- 50. грама смоки


- едно пиле помало од 900 грама


- пола кило јунешко


- околу 200 грама телешко


- под 600 грама свинско


- 250 грама колбаси


- 100 грама кремвишли


- околу 200 грама посебна салама


- 85 грама паштета


- под 500 грама риба


- 3.4 литра млеко


- под 1.2 литри јогурт


- 600 грама сирење


- 220 грама кашкавал


- 16-17 јајца


- литро и пол масло


- кило јаболка


- кило грозје


- пола кило портокали


- пола кило банани


- кило лубеница


- кило друг вид овошје


- пола кило грав


- 600 грама кромид


- кило зелка


- пола кило краставици


- кило и пол домати


- две кила пиперки


- 2.2 кила компири


- 200 грама кафе


- под три литра газиран напиток


- 2.2 литра минерална вода


- една чаша вино од 200 милилитри


- 100 милилитри природна ракија


- еден литар пиво


- четири кутии цигари


- 100 грама чоколада


- 50 грама бонбони


- 50 грама сладолед

Приближна пресметка, според „Потрошувачка на домаќинствата во Република Македонија, 2010 http://www.stat.gov.mk/publikacii/4.4.11.01.pdf

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week