Зависници или корисници?

3/03/2006

Во денешен „Утрински весник“ објавени се контрадикторни статистички резултати за регистрирани корисници/зависници од дрога. Во написот со сензационалистички наслов - „Деца во канџите на хероинот“ - се тврди дека „Според податоците на МВР, во земјава има 7.126 зависници на дрога“, додека во поднасловот фигурира бројката од „7.127 корисници“.
Во текстот објавен на соседната страна - „Во Македонија е зголемено уживањето наркотици“ (МИА/Макфакс) се вели: „Официјалните македонски статистички податоци во врска со бројот на корисници на дрога не се прецизни, но сепак, Владата проценува дека тој број изнесува меѓу шест и осум илјади корисници. Повеќето од нив користат марихуана, по што следува хероинот и екстази.“
„Дијагностицирањето“ на сите регистрирани корисници на дрога како зависници од дрога, од страна на МВР и медиумите, оди на штета на мнозинството корисници (рекреативни корисници на марихуана) кои се под постојана закана од социјално исклучување и полициско вознемирување.
Во моментов, во европските земји се водат кампањи (адресирани до ООН) за запирање на „војната против дрогите“ и за слободата да се одгледуваат природни растенија за лична употреба. (И Боливија води војна против компанијата „Кока кола“ која единствено има дозвола да ги комерцијализира производите врз база на растението Кока).
И дебатата за канабисот не стивнува, со проценката дека регуларно го консумираат 10% од возрасните во Европа. Кога би биле на европско ниво, тогаш кај нас би имало над 200.000 регуларни корисници на канабис.
Трошоците на ЕУ за спроведување на неефективните политики базирани на забрана на дроги изнесуваат 6,5 милијарди евра годишно, односно 18 милиони евра, дневно! Боли глава.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week