Приоритетите на Македонија

3/02/2006

Република Македонија беше спомената како една од четирите држави кои „не ја искористија шансата да поднесат адекватни одговори и да ги тргнат сите сомнежи за нивното наводно непримерно однесување“ (уште)
Во својот извештај, Тери Дејвис, генерален секретар на Советот на Европа, експлицитно констатира дека „поранешната Југословенска Република Македонија“ воопшто не дава никаков одговор на прашањата за инволвираност и официјални истраги“. Во извештајот е напоменато дека Македонија не одговорила ниту на барањето за правна помош од 2005 год. на Сојузна Република Германија во врска со кривичната истрага за еден случај на киднапирање (случајот „ел Масри“).
Од Македонија ќе се бараат натамошни објаснувања и појаснувања.
На кое прашање воопшто не одговорија нашите власти: „Дали од 1 јануари 2002 год. било кој јавен службеник бил инволвиран, со дејство или пропуштање на дејство, во такво лишување на слобода или транспорт на притворени лица; дали некакво официјално истражување е во тек или било спроведено“. (уште)
Обврската на Република Македонија да даде одговор на прашањата произлегува од Европската конвенција за човекови права (ЕКЧП). Во одговорот потпишан од Елеонора Петрова Митевска, се тврди дека заштитата, почитувањето и промоцијата на човековите права и слободи е од приоритетно значење за Република Македонија. Во одговорот се појаснува и дека „Притворените лица мора да бидат веднаш изнесени пред суд, со максимум период од 24 часа од моментот на притворање, и судот - без одолговлекување - ќе одлучи за законитоста на притворот.“
Наградно прашање до Џанго - колкумина од притворените лица од страна на „Алфите“ како уживатели на дроги биле досега изнесени пред суд?

7 коментари:

Алаѓоз рече...

Жаре,
Ако забележа решив скроз да те игнорирам тебе и останатите блогери, ескаписти и курташањаци,
ако можеш да видиш твојот блог е најдобра политичка плаформа во Македонија, меѓутоа ти на секое споменување за подиректен политички ангажман, бегаш како вампирот од крстот, другар ти Анти се кити со комунистички перја, оти од далеку тоа му стои убаво и фино, како и на секој сноб, а а му спомнеш акција, веднаш се крие зад аутизам,
убав ти е блогот, личен, тестирај си демократија, пишувај петиции,смеј му се на Ѓоле, ама караванот си врви, на голема штета на сите нас

Овој блог беше замислен како протест токму против меѓусебното игнорирање - омилено хоби на скопската култур-трегерска елита. Не знам за каков ескапизам зборуваш пријателе - блогирањето го замислувам токму како алтернативно новинарство - форма на соочување со реални политички проблеми, кое понекогаш ќе вроди и со одредена политичка акција. Е, сега, не мора секоја политичка акција да биде нужно и партиска. A priori, немам негативен став ни кон партиско организирање (сум бил и неактивен член и на Партијата на зелените која автократски се самоукина стопувајќи се во Демократската партија на Гошев пред десетина години), ама искуството ми вели дека сеуште нема Зелена платформа зад која ќе застане критична маса од политички самосвесни суштества кои нема да ги продадат основните принципи за мека фотеља (ко „другарчето“ ни Ламбе - камелеончето).
Што се однесува до активизмот - кој колку може! Завчера имавме филмски муабет со Марко на тема - алтернативни сексуалности. Некни планиравме активности за промоција и заштита на правата на сексуалните работници/работнички и МСМ (мажи кои имаат секс со мажи), како продолжение на тркалезната маса од петокот. Ноќеска довршив еден политички напис за бесмислениот спор во врска со нашето уставно име. Денес, откако го постирав ова, волонтирав во „Хера“ давајќи совети како да поведат постапка кај Народниот правобранител во врска со медиумското прекршување на човековите права (случај - паника од СИДА). Начелно договорив и средба за покренување конкретна акција за промовирање на правата на корисниците на дрога - за која веќе обезбедивме и почетни средства. Вечер имам договорено муабет за еден ангажиран уметнички проект. Утре ќе волонтирам за поднесување претставка во врска со случајот „полициски досиеја“, а можеби ќе тркнам и до клуб на пратеници на претставувањето на препораките за CEDAW - ако е отворено за јавност. Има и некои идеи за заеднички настап по повод 8-ми март на некои женски организации, ама пак се соочуваме со проблемот - недостиг на критична маса.
Да не тупам - блогирањето е само еден аспект од моите дневни активности.

Etna рече...

a shto e so nokjnite?;)

Анонимен рече...

Best regards from NY!
»

Анонимен рече...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! concentrated stock strategies for insiders Teen petite blowjob cum Vw of orland park http://www.penissize5.info/free_blowjob_cumshot_pictures.html blowjobs and free thumbnails body kits for cheverlett s10 pick up trucks ferrari mclaurin f1

Анонимен рече...

Very cool design! Useful information. Go on! »

Анонимен рече...

What a great site Topamax overdose side effects Lake avondale fishing avondale estates pregnancy protonix

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week