Криза на лидерството во Македонија

3/25/2006

Да исполнам едно ветување дадено во коментарите на постот Харизматично лидерство. Следуваат неколку извадоци од мојот текст „Лидерството во криза: Македонски состојби“ (Политичка мисла, бр. 6, 2004, стр. 75-86), за жал сеуште релевантни:
"Кризата на лидерството настапува кога лидерите не можат да одговорат на современите политички предизвици (...)
...изборот на политички претставници како донесувачи на одлуки претставува само нужен, но не и доволен услов за демократија. Дури и Збигњев Бжежински во една прилика укажува дека не е доволно да бидеш избран демократски, туку дека исто така е потребно и да се владее демократски (...)
...актуелните политички лидери настојуваат да ги исклучат граѓаните од активното учество во мониторирањето на процесот на донесување одлуки и од учеството во механизмите за граѓанска контрола, што е несомнено важен елемент кој ја легитимира демократската политичка игра. (...)
Битен симптом за кризата на лидерството е отсуството на политичка одговорливост и одговорност кон сите граѓани. Најголем дел од избраните едноставно престануваат да одговараат на повиците на оние што ги бирале, или пак делумно се одѕиваат само на повиците на оние што ги избрале. Најголем дел од политичарите не се ни обидуваат да ја поттикнуваат илузијата за ефективно учество на граѓаните во процесот на донесување одлуки. Оставката, како чин на политичка одговорност, е речиси непознат феномен во македонската демократска традиција. (...)
...потребата од постојаната "закрила" на меѓународната заедница е можеби најубедливиот показател за кризата на лидерството во Република Македонија. Се поголем дел граѓани имаат впечаток дека не постои автономно донесување одлуки од страна на оние што се избрани да донесуваат одлуки во нивно име."

(Претседателот на Република Македонија, Бранко Црвенковски на работна средба со претставниците на невладините организации во Република Македонија)
Со кои „невладини“? Што не се на Владо (Бучковски) или што не се на Владе (Милчин)?

7 коментари:

Еве и еден мој текст на тема селекција на лидерите - „На лидерите не им оди работата“, редовна саботна колумна во „Утрински весник“, 5 февруари 2005 година - http://217.16.70.245/?pBroj=1694&stID=29861&pR=7

Еве неколку цитати од колумната на Боцевски, и мали коментари:
"Како се врши регрутацијата, селекцијата и едукацијата на новите лидери во сите сфери на живеењето во Македонија? Досега ова беше (и продолжува да биде) крајно нејасен и матен процес. Во регрутацијата и селекцијата на новите лидери е вклучена активноста во младинските и студентските организации, личните врски и познанства, непотизмот, кронизмот, личната среќа, трудот, умот, но отсуствува некој макар и рудиментарен систем за селекција."
Кај нас се прават системи само како да добиеш на лото :)

"Најдобар опис на едукацијата на новите лидери е „фрли го вода, па ако преживее, научил да плива“."
А тие што успеваат да преживеат, одвај успеваме да ги преживееме...

"...подмладоците се претворени во пасивни и бирократизирани структури, преполни со ситни калкуланти и ситни профитери."
Па, што очекуваш од партиски клонови?

"Главна причина за ваквата ситуација со обновата на лидерите во Македонија не лежи кај младите лидери, туку кај оние што ја вршат селекцијата. Вистинската големина на еден лидер се гледа според тоа што го оставил зад себе во една организација на секој план, а посебно на планот на човековите ресурси."
И по Тито, Тито? или „После мене потоп“ :)

“не се плашам да се опкружам со силни и компетентни луѓе” (Буш)
На крај мислам дека го оплескуваш. Кај го најде Буш како образец за лидер? Или, „ти кажувам ќерко, сети се снао“ е поентата? :)

Прилог кон проектот „Водич за манипулација на македонски политичари“:
„...доминантниот метод на политичко делување во Македонија е контролата на процесите, а не борбата на идеи, а таа контрола на процеси се одвива со контрола врз луѓето, односно во комунизмот популарната кадровска политика. За манипулацијата со кадрите, пак, се уште масовно се користат полуинформациите, досиејата и интригите што ги плетат и активните, а уште повеќе пензионираните припадници на тајните служби“ - Сашо Орданоски, во текстот „Озна најпосле дозна“, во својство на „контролор на процесите“ во УБК (член на Комисијата за реформи на УБК).
Интересно, бившиот политички директор на МРТ, настапува како цитиран експерт во сопственото списание, кое во „борбата на идеи“ упорно ни докажува дека „Цената на електричната енергија ќе поскапеше и без промена на сопственоста“, во текстот „Приватното не чини, државното бетер“.

Тие значи амнезии и глумења ми се смачија ...

Пантократор рече...

Жаре - Ивица - сосема се слагам? Има еден прекрасна дијагноза на нашите состојби во секоја сфера - КЛИЕНТЕЛИЗАМ! Ама дечки - се сложувам со идејата на Сашо за “контрола на процеси преку кадровска политика“. А Сале има проблем - уште 93-94 Бранко му докажа дека држава се тера и без него (читај со Бузле и Иљо) и од тогаш како да му е нешто љут...

Анонимен рече...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! Uk medix buy viagra xenical cialis propecia reductil Video surveillance what makes a good digital camer Fico lake county women sucking giant black cock payroll service software Type tricyclic antidepressants

Анонимен рече...

What a great site small trendy maternity clothes chevy pickup seat cover dental drill repair business Audi s4 rear view mirror cheap phone calls from toucan Water faucet pictures By order phendimetrazine 3pm http://www.discount-cruises-0.info/J-h-tax-service.html Exchange rate currency exchange currency trading n Discount contemporary sofas Crown honda charlotte neon car alarm Rainey coat of arms installing new printer on a domain Prospect dental associates History of clothes dryers Bobbi stanley dentist Breakers buy circuit sell

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week