Прашања кои заслужуваат одговор

3/10/2006

Во денешниот коментар на Дневник - Кој спие на големото уво?, авторот го потсетува Собранието дека сеуште не е изгласан Законот за следење на комуникациите, со кој треба да се имплементира уставниот АМАНДМАН XIX: кој вели дека „Само врз основа на одлука на суд, под услови и во постапка утврдена со закон, може да се отстапи од правото на неповредливост на писмата и другите облици на комуникација, ако тоа е неопходно заради спречување или откривање кривични дела, заради водење кривична постапка или кога тоа го бараат интересите на безбедноста и одбраната на Републиката.“
Прашање број 1: На кој начин Македонија (ќе) се бори против тероризмот и организираниот криминал кога во отсуство на закон, прислушкувањето е неуставно?
Прашање број 2: Како индивидуите кои се сомневаат дека се прислушкувани можат да го заштитат своето уставно право на неповредливост на писмата и другите облици на комуникација, кога јавна тајна е дека во Република Македонија сеуште се врши прислушкување без никаква контрола?

2 коментари:

Ivica Bocevski рече...

Никако да се справиме со Драмско-музичката академија при ДБК-а ...

„Не море се човек борит' против силе, кад је не зна и не види“ (од филмот „Кудуз“ на Адемир Кеновиќ)
Згора на тоа, и блоговите имаат уши, а за мејловите и мобилните ич да не праиме муабет...

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week