Расизмот и блогерајот

3/21/2006

Денеска е меѓународен ден за елиминација на расната дискриминација. На овој ден во 1960 год. полицијата отворила оган и убила 69 луѓе на мирните демонстрации против законите на апартхејдот во Јужна Африка.
„Расната дискриминација е прекршување на човековите права“, се потенцира во соопштението на Советот на Европа
„Борба против Расизмот“. Во соопштението објавено на страницата на ECRI, се истакнува дека „All forms of racism, xenophobia, anti-Semitism, anti-Gypsyism, anti-Black racism, Islamophobia or other forms of discrimination, whether individual or institutional, must be confronted head on. A hate-motivated crime against members of one group is a crime against us all.“
Во соопштението се акцентираат и новите предизвици во борбата против расизмот - новите технологии. Така, во
Дополнителниот протокол на Конвенцијата за кибер-криминалот, усвоен во Ноември 2002 год., се бара од државите „да го криминализираат дисеминирањето на расистички и ксенофобични материјали преку компјутерските системи“!
Според протоколот, „расистички и ксенофобичен материјал“ значи „секој пишан материјал, секоја слика или која и да е претстава на идеи или теории, која застапува, промовира, или поттикнува омраза, дискриминација или насилство, против која и да е индивидуа или група на индивидуи, засновани на раса, боја, наследство или национално или етничко потекло, како и религија доколку се користи како пред-текст за кој и да е од овие фактори.“
ECRI, во
извештајот за Македонија усвоен 2004, сугерираше да ја зајакнеме правната рамка за борба против расизмот. Во таа насока, Република Македонија го ратификуваше Протоколот на конвенцијата за кибер-криминал кој стапи на сила на 01.03.2006 год.
Прашање до блогерите: Како вие се борите против расизмот?

5 коментари:

Shepard рече...

не се бориме..

секој со своите пресрасуди. борбата е секој со сам себе.

ија, поетски.

Etna рече...

passive agressive resistance;)
ne se borime, sme

kalina рече...

Mene ko ke mi se pustat rasisticki ja na vuna se potpiram.
Zare ne mesaj rasizam so idiotizam be ::)

Развигор рече...

Со неколку постови, и пред да биде објавена веста за смртта на фудбалерот, се обидов да свртам внимание на најмалку два случаи на промовирање расистички (антицрнечки) и колонијалистички ставови во современи македонски медиуми.

Мислам дека досега немаше постови на други блогови кои би ги коментирале ...

Анонимен рече...

Very nice site! » » »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week