Како се „калеше“ претседателот!

3/22/2006

„...Република Македонија успеа да промовира модел на функционална мултиетничка демократија по што стана препознатлива многу подалеку од границите на својот регион.“
Говор на претседателот Бранко Црвенковски на церемонијата на положувањето на темелите на новата американска амбасада

5 коментари:

Неколку корисни цитати:
„Верувам дека вашата земја наскоро ќе го врати својот статус како пример за функционална, мултиетничка демократија" (Џорџ Робертсон, 09.03.2001)
"Четири години по започнувањето на охридскиот процес, Македонија покажа дека е дорасната на предизвикот, дека може да гради функционална мултиетничка демократија..." - изјави Бучковски на 7 декември 2005 год.
„Ова е крајно важно за довербата во ЕУ, а во врска со Западниот Балкан, бидејќи ПЈРМ го заработи кандидатскиот статус со спроведе ување на Охридскиот договор, како и со високиот степен на политичка стабилност и демократскиот развој кој е постигнат, што значи дека таа ефективно е единствената функционална мултиетничка демократија на Западниот Балкан во овој миг.“ (Оли Рен, 10.12.2005)
"Today Macedonia is a functional multiethnic democracy." Илинка Митрева во ООН, 20 септември, 2005.
„Macedonia... proved to be a good example in the region for functional multiethnic democracy...“ (за пред Кризата од 2001 - Антонио Милошевски, од неговата магистерска теза)

Фрази... Фрази... Фрази...

И Косово и Ирак требаше да се изградат како „мултиетнички демократии“. Пропуштивме шанса да го извеземе нашиот успешен модел?
Шала мала.

Анонимен рече...

Како не ги „извезовме“ сите овие што ни го начукаа големиов успех!

И како да ги извеземе?

Да влеземе во ЕУ па да киднат во бирократските структури по Брисели, ко Шпанцине што го експедирале Солана преку „унапредување“ откако „средил“ со Баските?

Ми се свиѓа како размишљаш :)

Анонимен рече...

What a great site
» »

Анонимен рече...

Best regards from NY! » » »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week