Граѓанска контрола врз полицијата?

3/29/2006

Пријатно сум изненаден. Еднаш напишав коментар под една колумна во „Време“ за мошне акутен проблем (контролата врз полицијата), и авторот (поранешен амбасадор во Советот на Европа) посветува нова колумна со која ми реплицира:
"Понекогаш доволен е коментар на една од вашите колумни да ве натера да подразмислите и да ги преиспитате вашите ставови и, пред се, вашето познавање на материјата за која сте се нафатиле да пишувате. Така, во контекст на контролата над влезот, претресот и заплената од страна на полицијата запишав дека поради нарушување на едно од круцијалните права на човекот – приватноста, постои малку изразена волја да се дозволи активност на полицијата која ги нарушува овие права на граѓаните без независна судска контрола. Што е точно. Во коментарот на Интернет, читателот запишал дека сум „заборавил“ дека не се „само судовите задолжени за контрола на полицијата, туку и народниот правобранител и Собранието, како контролор на извршната власт, а според етичкиот кодекс на полицијата, припадниците на полицијата се одговорни за своите постапки пред граѓаните на Република Македонија“.
Само како одговор на коментарот на читателот дека не сум „заборавил“ кој се ја контролира полицијата во државава..." (
повеќе)
Некои проблеми се идентификувани - недостаток на граѓанска контрола врз полицијата предвидена во Кодексот, и неефикасност на „контролните механизми над полициското постапување во државава“ (Собранието и Народниот правобранител). Она што недостига е конкретизирање на препораката за создавање на граѓански механизми за контрола над полицијата: „формирање на граѓански контролни совети во разгледувањето на жалби против злоупотребите на полициската функција и повредите на правата на граѓаните“.
Ете ми тема за еден од наредните постови.

7 коментари:

Etna flexible scull рече...

tizer za kolja> " u svakom slučaju, Mala klaonica nježnosti prva je ljubavna drama erotskog kanibalizma - i ne samo na ex-jugoslavenskom području nego i daleko šire. trebam li napomenuti da ovakva drama još nije napisana u Kini"
kontate?: ))))))))

oksimoron рече...

„...Она што недостига е конкретизирање на препораката за создавање на граѓански механизми за контрола над полицијата: „формирање на граѓански контролни совети во разгледувањето на жалби против злоупотребите на полициската функција и повредите на правата на граѓаните“.....

Потоа ќе ни фали и контролен совет за разгледување на жалбите против злоупотребата на граѓанските контролни советници, па контрола на контролата, па....
Во Македонија проблемот е што сите сакаат да контролираат некого и да ги злоупотребуваат овластувањата. А решението е многу едноставно - да се делува андрагошки секој да си ја работи својата, само својата работа одговорно и принципиелно. А не вака - сите као за се ги бидува и пак као за ништо не се чинат.Се се измешало. И после имало злоупотреби. Е, има...

„Во Македонија проблемот е што сите сакаат да контролираат некого и да ги злоупотребуваат овластувањата.“
Граѓанската контрола врз полицијата е неопходна токму поради тоа што полицајците што ги злоупотребуваат овластувањата се контролирани само од полицајци што ги злоупотребуваат овластувањата.

Анонимен рече...

Where did you find it? Interesting read Farmers crop insurance alliance http www.farmers before and afters of breast augmentation bob moore hummer Propecia how to get Amd cpu actual operating frequency verses rated Sewing patterns victorian dress patterns pictures of the hummer h3 http://www.blackjack9.info/free_us_bingo.html Leather jackets Tire mounting and balancing in flagstaff Sportbike tires green Best wireless phone plans blonde hot information 15 1 meridia meridia order a href suburban hummer kit

Анонимен рече...

Cool blog, interesting information... Keep it UP » » »

Анонимен рече...

This is very interesting site... »

Анонимен рече...

Very cool design! Useful information. Go on! order meridia Lesbian grannies having foot sex plastic surgeons East side garden apartments http://www.chevrolet-window.info Internet service providers brazil south america Automotive aftermarket point of purchase displays Meridia south pointe home interior decor First grade backpack word games How to install a kitchen faucet with sprayer Acne products containing resorcinol diet pills piece of crap Household jewelry cleaner projector headlights 2000 mustang fire alarm wire infiniti

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week