Слушам кај шумат шумите...

7/16/2008

Од нашите политички дрвја, не можеме ни шума да видиме. Поради опасност од пожари, Владата донесе забрана за движење низ шумите. Зошто залудно да се трошат пари за канадери и противпожарни возила кога главни причинители на пожар се несовесните граѓани? Сега, кој ќе биде фатен без „аусвајс“ како се движи низ тазе пошумената Македонија, ќе биде казнет со по 1.000 до 2.000 евра! Кутрите Скопјани и Битолчани, не можејќи да дишат без „плуќата на градот“ - Водно и Пелистер, веднаш поитаа да извадат еднодневни дозволи. За да ги задоволи секојдневните потреби на граѓаните за дишење чист шумски воздух, Владата итно отвори илјада пункта за „аусвајси“ во цела Македонија, кои работат нонстоп во три смени (ноќната смена е воведена заради поттикнување на популациската политика). По правовремената реакција беа вработени неколку илјади лица со уредни партиски книшки, кои земаа плата од казните за потенцијални пиромани, превентивно уапсени со масовната полициска акција „шумско око“.
Поради опасност од лизгање на земјиштето, опасност од одрони на камења и удирање „камен по глава“, забраната за движење беше проширена на сите планини и долини без разлика дали се пошумени или не. Акутната потреба од нови пунктови за еднодневни дозволи го намали бројот на невработените за уште неколку стотини проверени кадри.
Владата набргу донесе одлука и за забрана за пливање по реките и езерата, поради опасност од давење. Ако пливаш во македонските езера и реки без еднодневна дозвола - 1.000 до 2.000 евра! Капачите веднаш поитаа да извадат дозволи за да не ги удри капка во глава. Владата, пак, им излезе во пресрет на потребите на граѓаните отворајќи стотина пункта за дозволи на сите македонски езерски и речни плажи. Беа вработени уште неколку илјади проверени кадри. Потоа, поради опасност од деградирање на животната средина, беше донесена поопфатна забрана за престој покрај водни и други зелени површини. Со секоја нова забрана, бројот на невработените постојано се намалуваше. По полициските акции „езерско око“, „речно око“, и „зелено око“, беа казнети неколку илјади капачи и посетители на плажи и паркови без дозвола.
За да не изгинат граѓаните во некои дупки, за да не пропаднат во некои шахти или, пак, да не бидат удрени од несовесни возачи, Владата донесе забрана за движење по улиците и тротоарите. (Забраната не важеше за верниците што одат в црква оти нив, нели, господ ги чува). За да се задоволат новите потреби за „аусвајси“, беа отворени стотици регионални и општински пунктови. Со секој отворен пункт, бројот на невработениот стар партиски кадар се намалуваше, а бројот на нови партиски членови на владејачките партии, како и бројот на верници, постојано се зголемуваше. Драстично се зголеми и бројот на криминалци фатени по успешно спроведените полициските акции „улично око“ и „ќор-сокак“.
Потоа, поради опасноста од повреда на македонското достоинство, Владата донесе забрана за поднесување на апликации за визи во странските амбасади. На сите граѓани што без дозвола од МВР ќе бидат фатени како се резилат и понижуваат пред странските амбасади, им следува казна по 1.000 до 2.000 евра! За летување во Грција, поради зголемената опасност по достоинството, беше потребна дополнителна дозвола од МНР. Набргу, поради опасноста од обезличување, забраната беше проширена за сите граѓани што имаа намера да ја напуштат земјата (освен за посета на нашите соплеменици во Пакистан). Нови пунктови - нови вработувања! И нова полициска акција - „достоинствено око“.
Трендот на воведување забрани и пунктови продолжи, како и трендот на намалување на невработеноста. Опасноста од загрозување на македонскиот идентитет со напливот на антимакедонски интернет-страници беше превенирана со интернет-лиценци за посетување туѓи страници. Министерството за економија воведе дозволи за купување немакедонски производи, а Министерството за финансии дозволи за купување девизи. Следуваа нови полициски акции: „виртуелно око“, „патриотско око“ и „денарско око“.
Но, опасностите продолжија да не' демнат отсекаде. За да не' заштити од непријателска пропаганда, Министерството за култура, религија и историја воведе дозволи за пеење непатриотски песни, за гледање странски филмови и ТВ-програми и за читање странски книги. Песните „По шумама и горама“, „Слушам кај шумат шумите“, и „Развила гора зелена, ништо не влегва во неја“, можеа да се пеат само со специјална дозвола од „Народниот правобранител“, кој будно следеше сите владини забрани да бидат во рамките на законот.
На опасностите им немаше крај. Заради превенција од сексуално преносливи болести, Министерството за здравство воведе забрана за сексуални односи без специјална еднодневна дозвола. Забраната не важеше само за брачни двојки со две деца кои имаа подигнато специјални „ваучери за трето дете“.
По успешните полициски акции „нарасено око“, „ТВ-око“, „кинооко“, „трето око“ и „воајерско око“, државниот буџет толку се зголеми што Собранието мораше да свика вонредна седница на која беше решено да се отворат илјадници нови работни места. Како резултат на успешната борба против „шумкарите“, безработицата и криминалот, популарноста на нашиот Путин порасна од ѓаволските 66 отсто до неверојатните 99,102 отсто. Среќни и безбедни, „Горите македонски шумно пеат“: „препородот“ продолжува...


3 коментари:

Анонимен рече...

Многу добар пост, барем по мој вкус на оценка. Редовно те читам, но овој пост со мал дел од него и линк према тебе го пренесов на мој блог. Се надевам дека нема да се лутиш, но ако има проблем, слободно пиши, ќе го избришам.
Поздрав, Маријан
п.с. линкот до мојот, поточно твојот пост:
http://dokoga.blog.com.mk/node/170092

Анонимен рече...

хахахахахаххахахах одамна не си ме насмеал вака. Петка!

Goce рече...

браво мајсторе

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week