Тра-ла-Ламброс Македонски!

10/03/2008

Предлагам да му се додели орден за специјални заслуги на нашиот најголем лобист во САД, „Ламброс Македонски“.
Еве го неговиот вчерашен учинок во прилог на меѓународното афирмирање на нашата држава како „Македонија“:
„MR. MCCORMACK: You referred to them as Skopje, as opposed to your usual FYROM. I’m wondering if you, in fact, are coming a certain distance in your views on the name issue. (Laughter.)
QUESTION: No, no. The name according to the UN --
MR. MCCORMACK: We use Macedonia. Feel free to adopt it.
QUESTION: I said FYROM. You are saying Macedonia. I’m not accepting – I’m accepting what the UN has saying.
MR. MCCORMACK: Okay, all right.
QUESTION: One more question.
MR. MCCORMACK: Okay. (Laughter.)
QUESTION: The Congress last week passed a resolution sponsored by Senator Olympia Snowe and Robert Menendez replacing the so-called “Macedonia” with a legal one under the UN, FYROM. Are you going to honor this resolution, Mr. McCormack, since President Bush’s initiative considers to withdraw the recognition from November 4th, 2004?
MR. MCCORMACK: Lambros, I have not – I have not seen the resolution sponsored by the Senator from my home state. The Executive Branch of the United States Government has made a decision with respect to the name. We refer to that country as Macedonia.“
Колку повеќе Ламброс го форсира некронимот „FYROM“ (кој не е наше „име согласно ОН“!), толку повеќе владата на САД го форсира името „Македонија“.

4 коментари:

Баш би сакал да го запознаам Ламброс. Сигурно е ко „Гласот на народот“ тип на новинар.

Анонимен рече...

Toa ti e ko janko-jadi-burek, samo vo kjelava varijanta.

Не сум сигурен дека Ламброс е ко обајцата претходно спомнати. А отвори уста, сите прснуваат во смеа.
Таков капацитет споменатите не покажале.

Анонимен рече...

Супер е чоекот, од Елефтеротипија е. Нешто налик на нашите преставници во САД - „патриотизмот“ како единствена причина за добивање на работното место!Ама далеку е од Јанко и Станко - напротив. Е сега, таква му работа, да вергла едно те исто - што да прави кутар, не му е лесно ни нему.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week