Башибозукот продолжува

11/16/2008


МВР не размислува за укинување на „Алфите“, потврдува министерката Јанкуловска за „Време“, објаснувајќи дека „ние ги расформиравме единиците „Алфи“ во неколку градови во Македонија“, како дел од преземените „мерки за зголемување на ефикасноста“.
Останува енигма зошто делегацијата на Македонија изјавила во Женева дека единицата наскоро ќе ги заврши своите активности? Една приказна за граѓаните, друга приказна за ОН?
Зошто се негира официјалниот извештај на ОН во кој пишува: „Комитетот ја забележува информацијата примена од делегацијата дека „Алфа“ единицата наскоро ќе ги заврши („terminate“) своите активности“?
Дали МВР воопшто ги чита меѓународните извештаи за човекови права кои ја критикуваат работата на полицијата?

6 коментари:

Yankul-Aga рече...

Башибозукот продолжува.

Taa реченица кажува се, не треба ништо повеќе да се коментира.

Ивче рече...

Жарко,

Се разбира темата за "Алфите" е внатрешно-политичка македонска тема и яс како бугарин нема што да коментирам и се пак:
Во секоя една држава постои специална полициска единица. Да я уништиш една специална полициска единица ке биде много потешко отколку да я создадеш. Очигледно Европската комисия зборува за лош контрол, а не за расформируване. Ке я расформирувате сега а потоа ке се чудите што и како нова да правите. Вероватно може во закон за МВР да се уреди статус на "Алфи".

Айде биди ми поздравен!

shakespeare рече...

Уште кога се оформи единицата веднаш се увиде ејзиното (поддржано) самоволие. Кога дојдоа ВМРО на власт, искрено мислев дека ќе ја расформираат и пренаменат единицата поради многубројните критики во медиумите, од меѓународната заедница, па дури и од тогашната опозиција (ДПМНЕ лично). После изборите се испостави дека тоа е лаење у празно и дека поради резултатите што ги постигнува единицата, нема потреба да се укине по принципот “никој не продава коњ што победува“. У осталом дел од проблемите би се решиле доколку би постоела функционала внатрешна контрола во МВР, независна и непристасна, во таа смисла “надворешна“ т.е. не од редовите на самото министерство, па дури и од владата. Тогаш можеби и постоењето на “Алфа“ би било поподносливо. Во неиеден момент немој да помислиш дека владава е спемна да ги распушти или прераспредели. Слична ваква единица постои во соседна Грција (земја од унијата) и покрај сите апели и негативни извештаи, таа сеуште функционира. Ниту една балканска држава (освен можеби Босна и Косово) во скоро време не планира да направи исчекор во насока на “сервис на граѓаните“, конкретно со укинување на вакви “урбани специјалци“ што вршљаат по улиците и тепат наоколу под бајрак на државата. Да не зборам што кај нас сеуште владее менталитетот на “цврста рука“. Соц-менталитет на - “претепај го престапникот да му дојде паметот“.... А во врска со лицемерието во Женева - no comment..... како мали деца...крајно инфантилно...

Анонимен рече...

Како што реков, сите ги сметаат Алфите за вмровска полиција. Понатка нема потреба да се коментира за сите повици за терминирање на единицата.

Жарко, доби ли веќе инструкции од запад како најдобро да ја нападнеш тужбата против грција? Ајде момче, сите чекаме да видиме со што Груевски згрешил овојпат :)))

shakespeare рече...

Ти анонимус писмен ли си, СДС ја формираа единицата...

tunic рече...

анонимус досаден си. пролив. барем кога си инструиран од власта со задача да ровариш по блогови тогаш ровари со факти. Ај кажи кои се тие „сите„ што алфите ги сметаат за вмровска полиција, многу ме интересира.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week