800 дена Груевски – животен стандард

11/03/2008

Кога Груевски дојде на власт (август 2006), просечната исплатена месечна нето плата по вработен изнесуваше 13718 денари., а во август 2008 г. просечната плата изнесува 15 820 денари.

Но, тука во игра треба да се внесе и потрошувачката кошница. Еве ги последните податоци што се објавени на страницата на заводот за статистика: „Просечната нето-плата по работник за јуни 2008 година изнесуваше 15 759 денари. Вкупните трошоци за исхрана и пијалаци изнесуваа 12 333 денари и се пониски од просечната нето-плата за 3 426 денари, односно 21.7%.“

Еве што вика Заводот за статистика за периодот април-јуни 2006 г.: „просечната плата ја покриваше вредноста на кошницата, а најголем остаток од 23.3% е забележан во јуни 2006 година“!

Според Заводот за статистика, во јуни 2008 имаме намалување на разликата нето-плата минус потрошувачка кошница за 1,6%!!!

Заклучок: За две години владеење на Груевски, животниот стандард е намален, а не е зголемен, наспроти првиот приоритет на Владата во нејзината програма за 2008 - зголемување на животниот стандард.

9 коментари:

Анонимен рече...

Dobra ti e statistikata batka,ama od seto toa tvoe permutiranje nema nisto,deckoooo, neznam od kade tolku negativna energija kon Gruevski i vladata mu negova,pak ke ti povtoram djabe go tupis,si go gubis vremeto,narodot go saka,mozebi ne e tolku "uspesen" kako tvojana sdsm ali momak, narod ga voli bre,se gledas sega deka ne si del od narodot???? I daj promeni temi na pisuvanje,bolje pisuvaj ......... ete, zosto izumrea dinosaurusite...ili......

Анонимен рече...

Batka, mnogu ti e jak argumentot, nema sto. Narodot go sakal i Hitler. Narodecot nas i Ljubceta go sakase, a vidi go kade e sega. Narodot moze ke se opameti. Prasanjeto e dali Grujo ke se opameti.

Unknown рече...

Во случајов, прашањето е дали премиерот го исполни тоа што го вети.
Односно, дали приоритетите на Владата за 2008 се остварени?
Во следните постови ќе се обидам да докажам дека приоритетите или не се исполнети или дека напредокот е минимален.

Анонимен рече...

Dzabe vezes batka,za ovoj narod i Gruevski e malku.Posto ja imam taa sreka da go pisuvam komentarov nadvor od granicite na nasata mila Makedonija a pri toa minimum 6 meseci vo godinata da bidam vo granicite ,toa znaci deka mozam da gi sogledam dvete strani na ogledaloto i samo ke kazam deka za ovoj narod potreben e pogolem zlostornik od Gruevski & co.
Bas me cudi od kade se iznakoti tolku zadoen narod vo makedonija a pri toa da ne znae 2+2 kolku se.Za niv ne se relevantni statistickite podatoci i merilata na EU,tuku slepo mu veruvaat na noviot vojvoda.Samo go cekam denot koga i ovoj vojvoda ke go snema kako i bivsiot a se nadevam deka vo toj moment na vlast ke bide nekoj nov premier koj ke go smesti segasniov pozadi resetkite upotrbuvajki gi istite metodi na segasniov. Za zal dotogas ke doprinesuvam za nasata Makedonija od drugava strana na svetot.Mnogu pozdrav i prodlzi da go objavuvas toa sto si go naumil.Ke se najde i ponekoj koj znae kolku se 2+2

Анонимен рече...

Убаво што им ја зголемија платата на администрацијата, тие сепак не ги почувствуваа зголемените цени затоа што колку-толку имаат пари. Но, што да кажеме за 35% невработени во Македонија? Ем без пари, ем цените на основните производи скокнаа. Многу голем успех на Владата, нема што.

Unknown рече...

Според заводот за статистика, 310 441 лице или 33.8% се невработени лица (2008, втор квартал). Поконкретно за невработеноста во следниот пост.

Анонимен рече...

Интересно е што се осмелуваш да правиш некои заклучоци од два или три податоци но тука не ги сметаш и ефектите на енормната цена на нафтата годинава, потоа глобалната криза која доведе до поскапување на огромен дел суровини и производи што секако има не мало влијание врз бројките кои ги наведуваш. Вистина било дека секој си ги толкува работите како што му одговара и токму затоа овакви анализи треба да се остават на професионалци а не на т.н. „експерти“.

Анонимен рече...

Додека професионалците прават анализи, 33,8% невработени еден по еден, ден за ден умираат од глад. Не треба да си експерт за да кажеш дека сируацијата во државата ни е катасрофална. А, Владата наместо да направи нешто конкретно, таа носи уште полоши закони, како тие последните за здравството, платите, осиругувањето итн.

Анонимен рече...

MORE...TI NOVINAR????
Da ti e*am sve komunjarsko u familija!!! BAS SVE!

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week