Обичен пост

8/20/2006

Сонцето изгреа.
Нов пеколен ден се спрема.
Тешко беше да се украде малку свежина, дури и рано пред зори.
Робовите на (секој)дневните навики, кои го преспаа најубавиот дел од летниот ден (ноќта), лека полека почнуваат да се будат.
За неколку часа сонцето ќе се претвори во немилосрден и подмолен убиец.
Сепак, најголем дел од луѓето нема да променат ништо во своите (секој)дневни рутини. Некои по обичај ќе отидат на пазар, земјоделците ќе работат на нивите, а оние што отишле на одмор покрај езеро или море, упорно ќе се изложуваат на опасното УВ зрачење.
Не помагаат ни медицинските совети дека изложувањето на сонце е опасно по живот. Победуваат секојдневните навики, обичајот, традицијата, рутината.
Таков е обичајот на обичните луѓе - да ги следат обичаите.

1 коментари:

никола рече...

послабо поднесувам обичност...

истиот тој ден се празнува Христовото Преображение. понеобично нешто - здравје!

гледање на несоздадената светлина

за празникот

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week