Сексот и бракот

10/12/2007

„Сексот започнува после бракот“ - ќе ви потврдат сексуалните конзервативци кои сеуште веруваат дека предбрачниот секс е смртен грев.

„Сексот после бракот прекинува“ - ќе ве убедуваат некои сексуални либерали носталгично потсетувајќи се на прекрасните предбрачни сексуални искуства.

Еволуцијата на односот помеѓу сексот и бракот во развиените општества сведочи за еден необичен парадокс. Пред само неколку века, идејата за секс вон бракот беше речиси незамислива за „моралното“ мнозинство. Денес, пак, идејата за секс во бракот станува се понезамислива за се поголем број сексуално слободни луѓе.

„Никаков секс пред бракот“?

Дали ви е познато дека не само во исламските земји, туку и во САД - земја препознатлива по статуата на слободата - сеуште постојат држави во кои е казнив „(вагиналниот) сексуален однос помеѓу две лица од спротивен пол кои не се во брак“?

Обесхрабрувањето на предбрачниот секс е во основа и на Бушовите програми за „сексуално образование“ кои промовираат само-апстиненција-пред-бракот, наспроти либералните Американци кои ја промовираат сексуалната слобода како човеково право.

Во една популарна интернет-пародија на „сексуалните“ програми спонзорирани од Бушовата администрација машките ученици носат маици со слоганот „Сексот е за педери!“ Учениците се мотивираат со следниве бушовски „аргументи“: „само главните лузери имаат секс - секој знае дека е само за педери“; „не фаќај вагини, затоа што се тотално геј“.

Никаков секс после бракот?

Наспроти сексуалните конзервативци, многу сексуални „мачо“ либерали предупредуваат дека „сексот после бракот прекинува“. Еве неколку приказни од брачните „паталци“ кои ги споделуват сопствените трагични искуства на сајтот „www.No.Мarriаge.com“:

„- Мојата сопруга чита во кујната се додека не заспијам за да избегне секс со мене или, ако не сум уморен, чека да започнам со туширањето за да се фрли во кревет веднаш заспивајќи.“

„- Мојата сопруга го достигна нивото да го користи сексот само за да добие нешто, а во моментов изгледа дека не и е потребно ништо.“

„- Сакаш секс? Оди еби се самиот! Јас сум премногу уморна од премногу грижа за твоите деца, од чистење, готвење и миење на твоите садови откако ќе се испрдиш после ручек заминувајќи на пиво со твоите другари.“

За епидемијата на бракови без секс сведочи и авторката на текстот „Должноста на сопругата“ со мошне експлицитна порака: „Бракот порано обезбедуваше пристап до секс. Сега обезбедува пристап до целибат.“

Бракот и сексуалните права

Колумната е премногу кратка форма за наведување на класичните варијации на традиционалниот аргумент за „бракот како легализирана проституција“. Овде само ќе потсетиме дека во нашите патријархални средини сеуште е зачувана идејата за „бракот како легализирана трговија со жени“. Потпрашувајќи неодамна во некои заборавени македонски села за разликата помеѓу „грабани невести“ и „бегалки“, една постара бабичка ми раскажа како меѓусебно се оговарале нејзините сосетки: „Лазејца не вреди ништо, земена е без пари. Трпана е земена за шест франги, а за мене дале дури седум!“

Иако правото на слободен избор на брачен партнер спаѓа во корпусот на сексуалните права, противниците на бракот забележуваат дека ова право го доведува под прашање остварувањето на повеќето други сексуални права.

Бездруго, брачната заповед „Не прави прељуба!“ го минимизира правото на сексуална слобода кое е ограничено единствено со согласноста на сексуалниот партнер - на било кој партнер, не само брачниот! Бракот е погубен и за правото на сексуална автономија - правото на избор со кого, како, кога и колку често да се има сексуални односи. Традиционалниот хетеросексуален брак го загрозува и правото на сексуална еднаквост - оневозможувајќи им и на лицата од ист пол да ја искусат „брачната постела“ како легло на сексуалната досада.

Исто така, противниците на бракот се убедени дека во брак е речиси невозможно остварување на правото на сексуална приватност. И правото на слободно сексуално здружување е сериозно загрозено во општества каде што разведувањето на браковите е отежнато од религиозни, морални, и правни причини.

Сепак, најсериозни се забелешките во однос на правото на изразување на љубовта и правото на сексуално задоволство (станува збор за две засебни сексуални права). Љубителите на романот „Љубовта трае три години“ забележуваат дека институцијата брак се темели на погрешна претпоставка - дека оние што се земаат „вечно ќе се љубат“. Слични временски аргументи даваат и оние кои наместо романтичниот збор „љубов“ претпочитаат да зборуваат за „сексуална хемија“.

Оттаму, наизглед шокантниот предлог на лидерката на германската конзервативна христијанска партија Габриеле Паули - бракот да трае седум години - на брачните скептици им изгледа премногу оптимистички. Седум години се сосема доволно време не само за љубов, туку и за прељуба.

Бракот како афродизијак?

Радикалните аргументи на противниците на бракот, дека оваа институција е смрт за сексуалното задоволство и за сексуалната жед, се побиени од следниве огласи што можат да се прочитаат во нашите огласници: „Брачен пар бара брачни парови за размена на искуства“; „Би сакала да го изневерам сопругот со некој кој е спремен да ја изневери сопругата“; „Сакам да ја гледам сопругата како води љубов со друг... Ако не ти пречи мое присуство, те очекуваме...“.

Брачните граници постојат - само за да се пречекоруваат?

Огласите ги разбиваат и сомнежите на сексуалните скептици околу можноста за остварување на сексуалните желби во бракот.

Секако, нема да можете да ги остварите сите свои сексуални желби во брак.

Сепак, некои сексуални желби можат да се остварат исклучиво ако сте во брак.

4 коментари:

redfinger рече...

Жаре, само кратко, надвор од темата - Каде, по ѓаволите се губат сликите со кои ги илустрираш текстовите? Дали само кај мене е проблемот?

едноставно, нема слики :)
и ја не можам да сфатам, некој баг ли е - или сум глуп па сум стиснал нешто што не треба.

часовничарi рече...

http://joox.net/cat/2/id/1742011

:D

Съзерцател рече...

Човече, ти си недипломиран сексолог! Всички тези публикации за секса трябва да ги събереш в сборник.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week