Кој е македонскиот Че Гевара?

10/19/2007

За жал, после обидот за „демистифицирање на личноста на Че како револуционер и убиец“ (Настан по повод 40 години од смртта на Че Гевара), не уследија и слични обиди за демистифицирање на локалните херои.

Иначе, чуму би не засегал нас ликот на Че Гевара?

Навистина, кој е македонскиот Че – Гоце Делчев, Питу Гули, Јане Сандански...?

Или некој комунист – можеби Кузман Јосифовски – Питу, „вториот Гоце Делчев“?

Што би се случило ако би се сретнале Ченто и Че?

Дали Че би праел муабет со Ченто?

Или пак Ченто воопшто не би ни доживеал монтиран судски процес, туку веднаш би бил стрелан од Че како непоправлив демократ и предавник?

3 коментари:

ribaro рече...

Нема таков, не се родил или не знаеме да го препознаеме.

Иконите не се раѓаат, туку некој ги создава :)

Анонимен рече...

Igor Janev proposed this question of UNGA for ICJ: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?".


29.09.2007. Belgrade

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week