Февруарски поход: Скопје

2/12/2009

Граѓаните сакаат да живеат во демократија, а не во тоталитаризам


Денес Македонија е држава која се повикува на Европската унија, но се движи во спротивна насока односно во самоизолација. Ткивото на македонската демократија е разјадено. Наместо почитување и практикување на основните демократски принципи кои се загарантирани и со Уставот на Република Македонија, македонските граѓани живеат во полудиктатура исполнета со страв и постојана пропаганда.

Ова се само дел од констатациите на првата трибина на движењето Граѓани за Eвропска Македонија, која се одржа синоќа, во Скопје, во просториите на Детскиот театарски центар. Иницијаторите на ова граѓанско движење: Мерсел Биљали, Бранко Героски, Никола Гелевски, Роберто Беличанец, Владимир Милчин и Жарко Трајаноски, со 118 граѓани присутни на трибината, повеќе од два часа разговараа за состојбите и перспективите на Македонија.

Македонските граѓани се загрижени за иднината на својата држава. Наместо експлозија на националистички страсти, поделба на патриоти и предавници, глорификација на античката историја и букефализација, граѓаните бараат нормален живот и европска иднина за себе и за идните генерации.

Поголемиот дел од учесниците истакнаа дека демократското ткиво на Македонија го разјадува се поголемата корупција на интелектуалците од страна на власта, како и, се поприсутната самоцензура односно стравот на граѓаните јавно да го искажат својот став. Затоа, движењето Граѓани за Европска Македонија, според нив, е еден од можните начини за будење и охрабрување на граѓанската свест и индивидуализам, наспроти се поагресивниот тоталитаризам.

За учесниците на вчерашната трибина одлуката на надлежните институции за посебни „етнички“ смени на струшките средношколци и молкот на политичарите (и од власта и од опозицијата) претставува пораз за мултиетничноста во Македонија и показател за намерата на политичарите во оваа држава повторно да ги поделат граѓаните по етничка линија за полесно да владеат со нив.

Движењето Граѓани за Европска Македонија го продолжува својот поход низ Македонија. Вечерва, во салата на општина Велес, со почеток во 18 часот, ќе се одржи втората трибина за перспективите и состојбите во Македонија. Акцијата ќе трае до 1 март, ќе прекине за време на изборната кампања, а кога ќе завршат изборите ќе продолжи.

1 коментари:

Анонимен рече...

Koja li klapa se sobravte se slavo-makedonci,ha,ha,pa rovarite,pa kopate,pa manipulirate mamu li vi vasa......pa kako mozes ziti majka da kazes deka promenata na imeto ne e promena na identitetot,pa vie ne ste normalni abe idioti edni, posle eden cist genociden odnos na grckata drzava kon makedoncite ti si seuste spremen da navednes glava,demek ke napravis "kompromis"...mamu li vi vasa kopilinja izdajnicki vas treba covek da ve izbrise od liceto na zemjata,treba da naucite deka vo ovoj slucaj ne smee da ima nikakov kompromis od nasa strana,a sto se odnesuva do Struga podobro da ne jadete go..a,mnogu podobro e da se zapoznaete so vistinskata situacija(koja veruvam mnogu dobro ja znaete,nego samo manipulirate so lugjevo) da napisete kako redovn stotina siptarcinja napagjaat dvaesetina makedoncinja........i toa samo zaradi "novite opstini" koi se vase delo,pa taka Struga stana siptarska...i t.n.Koe li ime go odbravte za manipuliranje dvizenje(se sobrale sestmina bezkicmenjaci)na gragjani za evropska makedonija.......abe karikatura ziva ste.....inaku bas me interesira kako se cuvstvuvavte slavo-makedonci koga go gledavte ona zname od 40 metra na svetskoto rakometno prvenstvo,sesnaestkrakoto de,sigurno pcuevte he,he,he.Vie sestminata tokmu ja oformuvate slikata na JUDA.Makedonija vo Evropa - ne zavisi od nas kolku sto zavisi od onie grcki kopilinja i od onaa stara kurva Evropa,taka da ne jadete g..na badijala.....Bre,bre sto ne krepi ovaa zemja. napisano - / od eden egeec/

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week