Февруарски поход: Штип

2/13/2009

Штипјани порачуваат: Нема оправдување за лошото владеење на оваа власт


Движењето Граѓани за Европска Македонија промовира единствена политичка идеја: Македонија во ЕУ! Идејата за Македонија во Европа значи интеграција, наспроти сегашната политичка, етничка и верска сегрегација. Затоа, македонските граѓани без страв треба да бараат одговорност од политичарите.

Ова се дел од заклучоците на синоќешната трибина во Штип. Иницијаторите на движењето, Мерсел Биљали, Никола Гелевски, Бранко Героски, Жарко Трајаноски, Владимир Милчин и Роберто Беличанец, пред преполната сала на општината во Штип, ја одржаа третата од серијата средби и разговори со граѓаните за состојбите и перспективите на Македонија.

За учесниците на трибината членството во Европската Унија и НАТО не е само членство во организирани друштва на привилегираните нации. Членството е нешто многу повеќе од тоа: прифаќање на систем од цивилизациски вредности и филозофија на живеење. Оттаму, Македонија не само што се стреми, туку и заслужува да биде дел од тој свет.

Штипјани истакнаа дека не се уплашени и апатични иако се свесни дека сиромаштијата е преголем товар за поголемиот дел од македонските граѓани и дека таа ги принудува да бидат понизни и тогаш кога не треба. Сепак, граѓаните на синоќешната трибина не се плашеа отворено да прашаат, зошто и покрај големите пари што се трошат на медиумски кампањи, никој отворено не објаснува кои се придобивките од системот „бруто-плата“. Според нив, ваквиот систем ќе ги уништи занаетчиите. „Како воопшто пратениците можат да изгласаат вакви закони? Што мислеа политичарите кога го изгласаа законот за пензионирање?“, се само мал дел од бројните прашања шти ги мачат Штипјани.

Голем дел од учесниците го коментираа огромниот притисок што се врши врз граѓаните преку медиумите. За нив, кампањите за „библиска“ и „античка“ Македонија, а не европска Македонија, се дел од пропагандата која упорно не убедува дека се движиме во „вистинската“ насока. Граѓаните знаат дека на медиумскот „пазар“ се слеваат милионски суми од страна на власта, кои не се трошат за информирање, туку, исклучиво за пропаганда. Едновремено, граѓаните сметаат дека проблемот со Грција не е веќе алиби за сите погрешни одлуки на актуелната власт.

Синоќа во Штип, 111 ѓраѓани се потпишаа и го поддржаа Манифестот за Европска Македонија.

Движењето Граѓани за Европска Македонија го продолжува својот поход низ Македонија. Вечерва, во Домот на АРМ, во Струмица, со почеток во 18 часот, ќе се одржи четвртата трибина за перспективите и состојбите во Македонија. Акцијата ќе трае до 1 март, ќе прекине за време на изборната кампања, а ќе продолжи после изборите.


5 коментари:

Анонимен рече...

Zamisli covece bozji sto se sluci vo Stip,site 111 so bukvi(sto i edinaeset) se potpisaa i go podrzaa "manifestot" za evropska Makedonija,kakov uspeh,pa vie ste bile zakon,oooooo utepani edni od gospod,normalno deka za vas e toa uspeh........abe klosaru eden a zosto ne im kazes na lugjevo koga veke jadete gom.a koj e kocnicarot za integracija vo toa tvoe nato i eu,da te potsetam iako mnogu dobro znaes,juzniot sosed po ime Grcija i nikoj drug,jasnoooo? Vo Strumica veruvam ke imate pogolem uspeh,zaedno so onoj kopukot Zaev koj ke vi ja napolni salat,he,he,he karikaturi edni...............

Анонимен рече...

Да бе сонце, токму тоа им го кажуваме...
Знам дека по десет години пак ќе не мразиш, како што и сега не мразиш. Сега заради тоа што мислиш дека не сме во право... А по десет години затоа што ти не си бил во право... а, си бил попален и изманипулиран.
А вака кукавички да труеш и да повикуваш на линч без да се потпишеш само покажува колку си сигурен во тоа што го трескаш по коментариве.
Повели кажи ни го тоа во лице...
Но мислам дека тоа нема да го дочекаме.
Како што не го дочекавме ни од другите -јуначишта- што ќе не гаѓаа со јајца во Скопје...
Дојдоа и си отидоа... После подсмрднуваа нешто по сопствените блогови дека „испод ниво им било“ да влегуваат во “порно-филмови„...
Значи... Те чекаме... Да ни објасниш како тоа Грција нас олку фини Европејци не изблокира да влеземе во НАТО...
Значи сега едно мало рецептче:
Кога неѓто ќе те изнервира, прво истури си една чаша вода во гаќи... Да се освестиш... После наврати се уште еднаш и прочитај пак... Па зборни со некој пријател... Па напиши... ПА ПОТПИШИ СЕ КУКАВИЦО... Па бакни го тој што го сакаш... (ако има таков)...
А ако земаш пари за да бидеш анонимен - секоја почит...
И... Ах да, се залагаме и за пристојност меѓу другото...

Photo Volan рече...

затоа моите постови се со голема доза на вистина ... кога ги пишувам знае често да стои чашка вино ...

поздрав,
п.с.

како поминавте во Струмица ...

Photo Volan рече...

на грешно место отиде коментарот :)

Анонимен рече...

Djordje Иванов нека си се врати во Шумадија !! Каков срам за ДПМНЕ да кандидира Срби за претседател.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week