Поделбата на Косово: уште една „приватна журка“?

8/25/2007

Дали најавата за референдум за присоединување на Танушевци кон Косово нема никаков ефект по безбедноста на Република Македонија?

Според Министерката за внатрешни работи, ова е едно од оние прашања што не заслужуваат одговор:

„Министерството за внатрешни работи не може да дава став за такви прашања, ние може да дадеме оценка само за безбедноста, изјави за Радио Слободна Европа министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, по најавата на поранешниот пратеник Џезаир Шаќири дека жителите на Танушевци наскоро ќе организираат референдум за присоединување кон Косово.“ (Јанкулоска: МВР не коментира граѓански иницијативи ...)

Демек, МВР не се занимава со „граѓански иницијативи“, а во случај на „приватни журки“, реагира само кога некој ќе се побуни на прегласна музика?

Јанкуловска „кулира“ потврдувајќи дека „Во моментов не постојат индикатори кои сериозно би ја нарушиле безбедносната состојба на Република Македонија“.

Во моментов не постојат индикатори? Ужас невиден!

Да спомнеме само неколку индикатори што бодат очи: најавата за „референдум“ за отцепување на местото каде што почна војната од 2001, бегството на осудените терористи од затвор, најавата на Фазли Велиу дека ќе собира нови трупи за подршка на независноста на Косово, зачестените најави за можно менување на границите на Балканот, зачестената употреба на оружје во пограничниот регион, најпосле, предупредувањата на ICG дека „Европа ризикува нов крвав и дестабилизирачки конфликт“:

„Before the end of the year, Kosovo Albanian leaders will be under what is likely to be irresistible internal pressure to declare independence, with or without external support. If they act and are not supported, Kosovo would fracture: Serbia reclaiming the land pocket north of the Ibar River, Serbs elsewhere in Kosovo fleeing, and eight years of internationally guided institution-building lost. The implosion would destabilise neighbouring countries, increasing pressure for further fractures along ethnic lines.“

Поконкретно, експлицитно се тврди дека поделбата на Косово е „ноќна мора“ за Македонија:

„Faced with partition, Kosovo’s majority could find renewed attraction in a pan-Albanianism that would appeal to ethnic kin in south Serbia and Macedonia. The Albanians of south Serbia’s Presevo Valley have demanded unification with Kosovo should Serbia regain the land north of the Ibar. Macedonia’s Albanians, who conducted an insurgency in 2000-2001, could again question their present state arrangement and envisage Tetovo as Kosovo’s southern capital.“

И покрај овие мошне јасни индикатори, за Советот за безбедност „не постојат информации за нарушување на стабилноста и безбедноста на Република Македонија поврзани со одвивањето на процесот за дефинирање на идниот статус на Косово.“

Што чека Советот за безбедност - „приватната журка“ во Танушевци да успее, Фазли Велиу да ги собере трупите за независно Косово, осудените терористи да почнат со акции и издавање на комуникеа, Косово еднострано да прогласи независност, Србите во Косово да се отцепат, Албанците во Јужна Србија да прогласат присоединување, па дури после нашите „државници“ да укапираат дека има доволно информации и индикатори дека тоа има влијание на нашата стабилност и безбедност?

14 коментари:

Анонимен рече...

Па навистина ова не е за коментирање.
Дали се што ќе каже буквално некој умоболен или некоја будала, да се наоѓа на насловна страна на весниците. Па овие си имаат Република Вевчани со свои пасоши па што понатаму. Ајде истите тие нека извадат пасоши од УНМИК. Навистина НО ЦОМЕНТ.

redfinger рече...

Жарко, се сложувам дека на ситуацијата треба да и се пријде со должно внимание и будност, ама ајде, како ретко кога, да веруваме дека нашите институции сепак не спијат и дека поучени од минатото овој пат подготвено ќе реагираат. Инаку, и јас се сложувам дека на секоја будала не треба да и се дава публицитет, а искрено мислам и дека нема да се дозволи некаква преголема дестабилизација и дека пак се ќе биде во рамките на контролираното. Америте зацртаа и ќе направат се да го остварат тоа, а ние треба да гледаме да излеземе од лавиринтот со што помалку штета.

Ако не се лажам, криза во Танушевци имаше и пред два месеца, дури и оставки некои фрчеа. Некои тврдеа дека по упадот на полицијата и препукувањата „вооружена група од соседното село Дебалде, кое се наоѓа на косовска територија, тргнала во помош на луѓето на Хоџа“ („Македонско сонце“).
„Време“ од вчера тврди дека „Вооружени лица предводени од Џезаир Шаќири алијас командант Хоџа неколку дена патролираат во и околу селото и не им дозволуваат влез на полициските патроли.“
Исто така, новинарите имаат информации „дека на Шаќири му се придружи и вооружена група од косовското село Дебелде.“
Нели е тоа истиот Хоџа кој во 2001 год. прво го зазеде Танушевци, а потоа и Арачиново?
Ако добро ве читам, предлагате истиот тој Хоџа да се третира како „будала“ на која не треба да и се дава публицитет?
Зошто Претседателот и премиерот не ги обвинат новинарите дека намерно сеат паника и дека ја дезинформираат јавноста во врска со безбедносната ситуација?
Нешто смрди... не да смрди - базди.

Анонимен рече...

Кога во ексЈугославија се водеше војна, нашите тогашни мудри политичари велеа дека не веруваат дека Југославија ќе се распадне.
Денес, кога се цртаат нови граници на земјите од т.н. Западен Балкан нашите лидери повторно НЕ ВЕРУВААТ дека ќе дојде до тоа.
А ЉуБчо Георгиевски `90тите стана најлошиот македонец зашто кажа дека Југославија се распаѓа, а сега е повторно на мета зашто кажа дека се цртаат нови граници на Балканот.

Анонимен рече...

Апел Влади и Председнику Републике Србије


Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да у Генералној скупштини Уједињених нација предложе Резолуцију којом би се прогласило супротним међународном праву свако једнострано или мултилатерално признање Косова као независног или полу-независног међународно-правног субјекта. Сматрамо да би свако једнострано или мултилатерално признање Косова било супротно основним нормама и принципима међународног права, а посебно ако би ово признање наступило мимо процеса који су у току у Савету безбедности Уједињених нација. У циљу онемогућавања да до признања Косова дође од стране неких држава чланица Уједињених нација, предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:

Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина

позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 24. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 25. Повеље Уједињених нација;

подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;

узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из1999. године;

тражи од држава чланица Уједињених нација да унилатерално или мултилатерално не признају независност Косова, док се не донесе Резолуција Савета безбедности Уједињених нација у којој се утврђује коначни статус Косова.* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.9.2007.)

Анонимен рече...

Aпел Председнику и Влади Републике Србије
Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да покрену преиспитивање законитости могуће одлуке о независности Косова код Међународног суда правде у Хагу. Овим поступком би се у највећој мери допринело онемогућавању отцепљења покрајне из састава Републике Србије.
Предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:
Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е
Савета безбедности
позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;
подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;
узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из 1999. године;
узимајући у обзир члан 96. Повеље Уједињених нација;
у циљу заштите чланских права и поретка Организације;
Одлучује да постави следеће правно питање Међународном суду правде:
Да ли је одлука органа на Косову и изван Косова о независности за Косово у складу са чланом 2. Повеље Уједињених нација ?
У случају блокаде у Савету безбедности, услед Вета неке или неких држава, предлажемо да исто питање постави Генерална Скупштина Уједињених нација. Овај текст би имао следћу форму:Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина
позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;
подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;
узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из 1999. године;
узимајући у обзир члан 96. Повеље Уједињених нација;
у циљу заштите чланских права и поретка Организације;
Одлучује да постави следеће правно питање Међународном суду правде:
Да ли је одлука органа на Косову и изван Косова о независности за Косово у складу са чланом 2. Повеље Уједињених нација ?* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.10.2007.)

Анонимен рече...

Aпел Председнику и Влади Републике Србије
Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да покрену преиспитивање законитости могуће одлуке о независности Косова код Међународног суда правде у Хагу. Овим поступком би се у највећој мери допринело онемогућавању отцепљења покрајне из састава Републике Србије.
Предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:
Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е
Савета безбедности
позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;
подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;
узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из 1999. године;
узимајући у обзир члан 96. Повеље Уједињених нација;
у циљу заштите чланских права и поретка Организације;
Одлучује да постави следеће правно питање Међународном суду правде:
Да ли је одлука органа на Косову и изван Косова о независности за Косово у складу са чланом 2. Повеље Уједињених нација ?
У случају блокаде у Савету безбедности, услед Вета неке или неких држава, предлажемо да исто питање постави Генерална Скупштина Уједињених нација. Овај текст би имао следћу форму:Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина
позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;
подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;
узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из 1999. године;
узимајући у обзир члан 96. Повеље Уједињених нација;
у циљу заштите чланских права и поретка Организације;
Одлучује да постави следеће правно питање Међународном суду правде:
Да ли је одлука органа на Косову и изван Косова о независности за Косово у складу са чланом 2. Повеље Уједињених нација ?* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.10.2007.)

Анонимен рече...

Predsednik Tadic ce u danasnjem govoru, kao i tokom boravka u Njujorku- gde ce imati vise od 30 susreta na najvisem nivou- pokusati da obezbedi podrsku za inicijativu Srbije da Medunarodni sud pravde u Hagu da savetodavno misljenje da li je jednostrano proglasena nezavisnost od strane privremenih albanskih institucija na Kosovu i Metohiji u skladu sa medunarodnim pravom. Tadic je juce razgovarao sa predsednikom Generalne skupstine UN Migelom D'Eskotom Brokmanom, koji je tom prilikom ocenio da se inicijativom Beograda pitanje medunarodnog prava vraca u srediste diskusije o buducnosti svetske organizacije.

Анонимен рече...

Меѓународниот суд на правдата во Хаг ќе ја преиспитува правната основа на прогласената независност на Косово. Генералното собрание на Обединетите Нации попладнево, по само два часа расправа, со огромно мнозинство ја поддржа резолуцијата на Белград.

„Има 77 гласа за, 6 против и 74 воздржани. Со тоа, резолуцијата е усвоена“, изјави Мигел Деското Брокман, претседател на Генералното Собрание на ОН

Македонија гласаше воздржано. Со тоа, како и останатите 73 воздржани земји, индиректно ја поддржавме резолуцијата

Анонимен рече...

Igor Janev proposed this question of UNGA for ICJ: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?".

Анонимен рече...

Igor Janev proposed this question of UNGA for ICJ: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?".

29.09.2007. Belgrade

Анонимен рече...

Igor Janev proposed this question of UNGA for ICJ: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?".
29.09.2007. Belgrade

Анонимен рече...

Resolution adopted by the General Assembly
[without reference to a Main Committee (A/63/L.2)]
63/3. Request for an advisory opinion of the International Court of Justice on whether the unilateral declaration of independence of Kosovo is in accordance with international law
The General Assembly,
Mindful of the purposes and principles of the United Nations,
Bearing in mind its functions and powers under the Charter of the United Nations,
Recalling that on 17 February 2008 the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo declared independence from Serbia,
Aware that this act has been received with varied reactions by the Members of the United Nations as to its compatibility with the existing international legal order,
Decides, in accordance with Article 96 of the Charter of the United Nations to request the International Court of Justice, pursuant to Article 65 of the Statute of the Court to render an advisory opinion on the following question:
“Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?”.
22nd plenary meeting 8 October 2008

Анонимен рече...

Resolution adopted by the General Assembly
[without reference to a Main Committee (A/63/L.2)]
63/3. Request for an advisory opinion of the International Court of Justice on whether the unilateral declaration of independence of Kosovo is in accordance with international law
The General Assembly,
Mindful of the purposes and principles of the United Nations,
Bearing in mind its functions and powers under the Charter of the United Nations,
Recalling that on 17 February 2008 the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo declared independence from Serbia,
Aware that this act has been received with varied reactions by the Members of the United Nations as to its compatibility with the existing international legal order,
Decides, in accordance with Article 96 of the Charter of the United Nations to request the International Court of Justice, pursuant to Article 65 of the Statute of the Court to render an advisory opinion on the following question:
“Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?”.
22nd plenary meeting 8 October 2008

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week