Македонија: Убавините на Порече - Локвица

8/16/2007

Пештерата „Пешна“ се наоѓа во атарот на селото Локвица кое некогаш било едно од најголемите села во регионот. Меѓутоа, иако Локвица географски припаѓа во Порече, селаните не се нарекуваат себеси „Поречани“.

Една од можните причини е тоа што Поречаните биле сметани за „србомани“ (не за џабе Порече било нарекувано „Мала Шумадија“), додека Локвица како „бугарашко“ село била перципирана како „Мала Софија“. Денеска, „србоманските“ и „бугарашките“ традиции главно се третираат како добар повод за шегување.

Најинтересно нешто во Локвица ми беа старите куќи.

Локвичани се познати како ѕидари кои работеле како печалбари во Бугарија, Србија, Влашко...

Природата околу Локвица е попитома отколку во другите краишта на Порече, но и оттука има прекрасен видик на планинскиот масив Даутица - Јакупица - Караџица.

Впечатливите лица на жилавите бабички кријат во себе многу приказни.

Локвица најпосле има водовод и прекрасни градини со разновидно овошје, зеленчук, и убави цветови на кои слетуваат живописни пеперутки.

Во селото повторно се разбуди надеж по најавата дека селското училиште ќе се претвори во нов Факултет за екологија и еко-туризам.

7 коментари:

volan рече...

Одлична фоторепортажа ...

Благодарам, мора малку да ти конкурирам во жанрот каде што досега прилично се покажа :)

iacovibus рече...

I luv Порече

:)

Е, да - и Порече ги сака гостите, и тоа не само за празник.
Речиси и да немаше село каде што не бев поканет на чашка ракија - што некои популарно ја нарекуваат „палајца“ :)

Стойчо рече...

Я виж сега тука http://stojtscho.blogspot.com/2007/09/blog-post_28.html

Стойчо рече...

Жарко, видя ли го?

Анонимен рече...

Model za IMETO vo OON shto go predlozil Igor Janev (a bese prihvaten za srpskiot slucaj vo OON): Request for an advisory opinion of the International Court of Justice on whether the unilateral declaration of independence of Kosovo is in accordance with international law. The General Assembly, Mindful of the purposes and principles of the United Nations, Bearing in mind its functions and powers under the Charter of the United Nations, Recalling that on 17 February 2008 the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo declared independence from Serbia, Aware that this act has been received with varied reactions by the Members of the United Nations as to its compatibility with the existing international legal order, Decides, in accordance with Article 96 of the Charter of the United Nations to request the International Court of Justice, pursuant to Article 65 of the Statute of the Court to render an advisory opinion on the following question: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?". 29.09.2007. Belgrade.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week