Лицата од ист пол не ќе можат да имаат „блиски лични односи“?

8/14/2007

Во новиот Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за семејството се додава следниот став:

„Под блиски лични односи во смисла на овој закон се подразбираат лични односи помеѓу лица од различен пол кои се или биле во партнерски односи, а не живеат во вонбрачна заедница.“

Значи, со новите законски измени, на нехетеросексуалците им се негира не само правото да основаат брачна или вонбрачна заедница, туку и правото да имаат „блиски лични односи“ како и хетеросексуалците.

Последица на ваквите законски одредби е тоа што нехетеросексуалците кои живеат во „диви“ заедници или имаат партнерски односи не можат да уживаат заштита од „семејно насилство“, за разлика од хетеросексуалците.

Ако ова не е дискриминација, тогаш не знам што е!

2 коментари:

Анонимен рече...

Иднината е во натуризмот.
Голи мисли и покриени гениталии.
Јави се мајсторе.
Го немам твојот телефон, а несакам да прашувам 070.854 977

Анонимен рече...

Model za IMETO vo OON shto go predlozil Igor Janev (a bese prihvaten za srpskiot slucaj vo OON): Request for an advisory opinion of the International Court of Justice on whether the unilateral declaration of independence of Kosovo is in accordance with international law. The General Assembly, Mindful of the purposes and principles of the United Nations, Bearing in mind its functions and powers under the Charter of the United Nations, Recalling that on 17 February 2008 the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo declared independence from Serbia, Aware that this act has been received with varied reactions by the Members of the United Nations as to its compatibility with the existing international legal order, Decides, in accordance with Article 96 of the Charter of the United Nations to request the International Court of Justice, pursuant to Article 65 of the Statute of the Court to render an advisory opinion on the following question: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?". 29.09.2007. Belgrade.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week