Грешка во 100 чекори?

8/01/2007

Дали Груевски договорил со Ахмети промена и на Уставот, излегувајќи од рамките на „Рамковниот договор“?

Еве одличен материјал за „сеир“ (Собрание, стенографски белешки, 23 јули 2007):

„Андреј Жерновски: Тие 45-46 закони воопшто не се наивни, бидејќи во тие го имате законот за грбот, химната и знамето на Македонија со што се наметнува прашањето дали вие всушност интервенирате во Уставот на Република Македонија, бидејќи сакам да ви кажам дека еден премиер не смее да си дозволи тоа да го прави, бидејќи актуелните уставни решенија не предвидуваат двојно мнозинство при утврдување на грбот, знамето и химната. Во член 5 е наведено дека симболите се утврдуваат со закон кој се носи со двотретинско мнозинство во Паралментот, а не со Бадентерово мнозинство. Тоа го имате договорено работејќи спротивно на Уставот на Република Македонија.

(...)

Никола Груевски: Би сакал неколку работи, имае многу неточни работи, но во три минути не можам да искоментирам, затоа набрзина дека во списокот на закони, на 45-те закони го имало Законот за грб, химна и знаме, тоа е тотално неточно, измислена работа од пратеникот Жерновски комплетно. Не станало збор за такво нешто.

(...)

Андреј Жерновски: Господине премиер јас сум веќе сериозно загрижен. Вие очигледно не ги пратите материјалите кои што ги добиваат пратениците. Ако го погледнете Деловникот што ни е даден овде ќе видите дека се содржани оние три закони кои што ги споменавте, дека не се тука. Сега консултациите со Силвана Бонева се бесполезни, бидејќи отиде во етер, или како што вели нашиот народ во ветер, тоа што го кажавте. Број 37 Закон за грбот на Република Македонија. Број 38 Закон за знамето на Република Македонија. Број 39 Закон за химната на Република Македонија. Вие не само што не го слушате тоа што ви кажувам, шилото на вистината леве-десно, напред-назад излезе.

(...)

Никола Груевски: Благодарам. Само да кажам дека се работи за грешка, тука погрешив, го повлекувам тоа што го спомнав. Извршив консултации со госпоѓа Бонева и со другите од пратеничката група, така што се извинувам за грешката што ја направив. Ви благодарам.

(...)

Силвана Бонева: Благодарам почитуван потпретеседателе.

Почитувани колеги од опозицијата секој може да згреши и премиерот го кажа тоа дека е грешка и мислам дека нема потреба повеќе да се зборува. Значи овие закони за грб, знаме и химна, се дел од согласноста што е постигната за законите.“

Што укажува грешката на Груевски?

Од една страна, од изјавата на Груевски („Не станало збор за такво нешто“) може да се заклучи дека Груевски немал појма за што воопшто се договорил – за тоа дека и законите за симболите ќе бидат носени според „бадентеровиот“ принцип.

Ако Груевски не бил свесен за што се договара, тогаш може и да го повлече тој дел од договорот, затоа што бил во заблуда (или незнаење) дека договореното не е во согласност со Уставот (а ниту со „Рамковниот“).

Ако пак свесно договорил симболите да се носат со закон според „бадентеровиот принцип“, тогаш Груевски може да се обвини и за свесно кршење на Уставот. На некој начин, „грешката“ му оди и во прилог дека свесно не работел на прекршување на Уставот.

Груевски се извини за „грешката“. Дали со едно извинување Груевски сепак ќе издејствува донесување закони кои се во очигледна несогласност со Уставот?

2 коментари:

Анонимен рече...

Rabotava mi lichi, "Izvini Pigi (Zernovski), moralno beshe".

Анонимен рече...

Таквите „грешки“ може да се дел од преговарачките тактики и стратегии.
Сичко е на ред. Знамето, грбот и химната сеуште не се сменети, а химната не го содржи во себе Рамковниот. До кога?

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week