Груев и Груевски

8/04/2007

Неколку „светулки“ и „мракови“ од Илинденското обраќање на Груевски на Мечкин камен:

„Нашите прадедовци и дедовци ја применија прочуената девиза на француските студенти „Да бидеме реалисти, да го бараме невозможното“, и тоа шеесет и пет години пред да биде формулирана.“

Ете, дури и „реалистот“ Груевски признава дека Илинденската „мисија“ била „mission impossible“.

Потоа Груевски се повикува на Груев:

„Заклетвата „Слобода или смрт“ е судбински избор, дефиниран во зборовите на Даме Груев: „Подобро ужасен крај, отколку ужас без крај“. Зборови што жестоко ја содржат енергијата и свеста, што прават држава.“

Останува да се надеваме дека политиката на Груевски ќе понуди поголеми можности за избор отколку „ужасен крај“ или „ужас без крај“.

Во обраќањето, Груевски ги дефинира и нашите современи предизвици - „зачувување на идентитетот и достоинството на нацијата и создавање на стабилна, функционална, економски развиена и просперитетна Македонија.“

Ако добро ме служи паметењето, прв предизвик за Груевски пред изборите беше економската преродба, а не зачувувањето на идентитетот.

Груевски го доби мандатот за економска преродба.

Дали де-фокусирањето врз „идентитетот и достоинството на нацијата“ е обид да се покрие евентуалниот неуспех на економски план и на планот на евро-атланските интеграции?

Има уште еден симболички момент. После 2-ри август илинденците градеа „Десет дена Крушевска Република“. После 2-ри август нашите министри одат на одмор. Крајно време беше и ние малку да се одмориме од нив.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week