Рамковниот договор - увод во уставна криза

8/13/2007

Денеска се навршуваат 6 години од потпишувањето на „Рамковниот договор“ - а на државните веб-страници тотален молк. Се обидов нешто да прочитам за „Рамковниот“ на официјалната страница на Владата, ама линкот води до Invalid Hostname.

Наместо на овој „свечен ден“ (прославуван само од ДУИ), да дадат изјава претседателот и премиерот, изјави дава „калифот наместо калифот“ Фрчковски: „Тоа е политички договор од внатрешен карактер, не е меѓународен и не е мировен договор.“ (Шест години од Охридскиот договор).

Работава ми личи на „Ово се тешко може назвати миром, а знам сигурно није ни рат“ (ѕирни „Ни лук јал, ни лук мирисал“?). Можеби министрите за „историја“ ќе не убедат дека тогаш немало ниту војна, ниту вооружен конфликт, туку приватни турбо-фолк журки и свадбени веселби. Еве како би изгледал ревидираниот опис на 2001-ва, во духот на Бајага:

- „Дал' се код вас пуца?“

Ја му кажем „Понекад кад мора, иначе је ствар фолклора.“

Шегата настрана, ама прашањето „Дали „Рамковниот“ е успешен проект?“ остана неодговорено.

Фрчко е убеден дека „Успешно до крај се реализирани уставните промени...“ (Со сменет устав и поредок до мир) иако „уставните промени“, во неколку амандмани, се разликуваат од текстот на „Рамковниот“. Неколку пати аргументирав дека „Рамковниот договор“ не е составен дел од Уставот (наспроти фалсификатот на Владината страница и тврдењето на Бичиклиски).

Фрчкоски не убедува и дека „Рамковниот“ е неколу пати „пробиен“:

„Првиот пробив го направи Бранко Црвенковски како претседател на Влада, вториот го направи Владо Бучковски, исто така како претседател на Влада. Според него, трет пробив е признавањето на Тетовскиот како државен универзитет иако според Рамковниот, тоа требало да биде Штуловиот универзитет. Четвртото пробивање на договоорт е употребата на албанскиот јазик во новите патни исправи. - Граѓаните на Македонија се државјани на Македонија и не е битно нивното етничко потекло кај пасошите.“ (Шест години Рамковен договор)

Не е ли малку смешно прво да учествуваш во воспоставување „тиранија на етничкиот идентитет“ со редефиниција на граѓаните во „припадници на заедници“, а потоа да приговараш дека не е битно етничкото потекло на „граѓаните на Македонија“?

Според мене, најинтересен одговор во поглед на успешноста на „Рамковниот“ даде Гордана Силјановска: „Што добивме? Веројатно мир. Меѓутоа, со демократијата имаме сериозни проблеми“ (Шест години од Рамковниот договор)

Би додал - немаме проблеми само со демократијата, туку и со човековите права.

Покрај тоа, сеуште не можеме да закрепнеме од флагрантната повреда на принципот на владеењето на правото, сеуште не сме свесни дека сме заглавени во сериозна уставна криза.

Гаф на денот: „Охридскиот договор“ е потпишан во Охрид (вести на Сител, 21 часот), иако во статијата ШЕСТ ГОДИНИ РАМКОВЕН ДОГОВОР точно стои дека е потпишан во Скопје.

(Други релевантни постови: Повторно фалсификат на Уставот!, Рамковни несогласувања, Правото vs. самоволието, Пофалби за Претседателот!, Го чита ли некој Уставот на Република Македонија? - „Кој устав?“)

1 коментари:

Анонимен рече...

Model za IMETO vo OON shto go predlozil Igor Janev (a bese prihvaten za srpskiot slucaj vo OON): Request for an advisory opinion of the International Court of Justice on whether the unilateral declaration of independence of Kosovo is in accordance with international law. The General Assembly, Mindful of the purposes and principles of the United Nations, Bearing in mind its functions and powers under the Charter of the United Nations, Recalling that on 17 February 2008 the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo declared independence from Serbia, Aware that this act has been received with varied reactions by the Members of the United Nations as to its compatibility with the existing international legal order, Decides, in accordance with Article 96 of the Charter of the United Nations to request the International Court of Justice, pursuant to Article 65 of the Statute of the Court to render an advisory opinion on the following question: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?". 29.09.2007. Belgrade.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week