Сексуални триаголници

8/18/2007

И сексуалните триаголници се геометриски фигури, но во една поинаква геометрија - сексуалната геометрија.

Основни поими во класичната геометрија се точка, права и рамнина.

Основни поими во сексуалната геометрија се Г-точка, „прав“, и ерогена зона - колку и да е тешко да ги пронајдете понекогаш.

Митот за сексуалната индивидуа

Има ли понеуверлив мит од општо раширеното сфаќање дека се раѓаме како индивидуи или дека созреваме во самостојни сексуални индивидуи?

Според некои психоаналитичари, со самото раѓање го формираме првиот сексуален триаголник - заедно со мајката и таткото. Спорно е прашањето дали воопшто можеме да излеземе од него. Во рамките на овој „забранет“ триаголник се образуваат нашите сексуални очекувања, нашите несвесни сексуални ставови, нашите сексуално-етички принципи за тоа што е добро и што е лошо.

Според ваквите психоаналитички приказни, повеќето луѓе не можат да го направат клучниот сексуален исчекор - да излезат од триаголната сексуална врска. За нив триаголната врска станува судбинска. Не само поради нејзината реална невозможност (забраната на инцестот), туку и поради постојаните, но неуспешни обиди за пронаоѓање на некаков „идеален“ љубовник, како достојна замена на мајката или таткото.

Митот за сексуалната двојка

Приказната за среќниот (хетеро)сексуален пар е конститутивен мит на патријархалната сексуална идеологија. Навистина, има ли поневеродостојна „народна“ поговорка од српската „Где се двоје воле, сувишан је треќи“?

Најчесто, и тоа не само во сексуалната геометрија, третиот не е излишен, туку е неопходен. Нема поголем ужас од тоа да завршите на пуст остров со идеалниот љубовник од вашата омилена сексуална фантазма. Сетете се само на вицот за „среќниот“ Македонец кој откако завршил на пуст остров со Ким Бесинџер, ја моли да се преправа за момент дека е машко, за да може да и ги раскаже сопствените сексуални доживувања. Вредат ли нашите сексуални доживувања нешто, ако не можеме да ги споделиме со некој трет?

Футуролошки гледано, третиот е неопходен, и тоа не само како слушател. Не за џабе станува се попопуларна поговорката - „За среќа се потребни тројца!“ Помислата на двајца, се почесто ја вклучува помислата на исклучителен трет, отколу помислата на исклучен трет.

Обидете се само да ги замислите Сојер и Кејт среќни на некој пуст остров во „Изгубени“, остров на кој го нема Џек. Не ви успева, нели?

Митот за брачната двојка

Бракот, според хетеро-патријархалната дефиниција, е сексуален триаголник помеѓу сопругот, сопругата и државата (институција која проповеда за тројната поделба на власта). Религиозниот брак е сексуален триаголник помеѓу сопругот, сопругата и црквата (институција која проповеда за светото „тројство“).

Секуларната дефиниција е дополнета од некои незадоволни бивши сопрузи, должни да исплаќаат алиментација: Бракот е сексуален триаголник помеѓу сопругот, сопругата и државата, после чие раскинување сопругата и државата најчесто не испаѓаат „ебана странка“.

Пред да почнете да размислувате за влез во брачниот триаголник, потсетете се и на прочуената досетка: „Зошто нехетеросексуалците се борат за правото на брак?“ - „И тие сакаат да го имаат правото да бидат исто толку мизерни колку и хетеросексуалците.“

Државата како „исклучителен“ трет

Поентата дека државата може да биде дел од сексуалниот триаголник е видлива и во славниот перформанс на Сања Ивековиќ насловен „триаголник“. Во, 1979 година, кога пред нејзината зграда во Загреб свечено се дочекувало поминувањето на најголемата југословенска секс-икона - Маршалот Тито, храбрата Сања излегла на својата тераса, почнала да чита книга и да се допира по телото симулирајќи самозадоволување. После извесно време, полицаец заѕвонил на нејзината врата издавајќи наредба „личностите и предметите да се отстранат од балконот“.

Сексуалниот триаголник на кој алудира Сања е составен од неа (на балконот), од полицаецот со токи-воки пред нејзината зграда (кој заѕвонил на нејзината врата), и од агентот со токи-воки и двоглед кој стоел на врвот на соседната висока зграда и кој единствено можел да види дека Сања „мастурбира“ на нејзиниот ограден балкон.

Има ли некакви драстични промени од далечната 1979-та до денес? Па, ако ги земеме предвид нашите досегашни „независни“ претседатели и премиери, тешко дека било кој од нив може да мотивира некоја уметница да го изведе перформансот „триаголник“. Ако за сексуалната харизма на Тито (која може да се споредува со сексуалната харизма на Кенеди или Клинтон) може да се напише цела книга, за сексуалната харизма на сите наши претседатели и премиери заедно - тешко дека би можело да се склопи и една единствена страничка.

Но, некои работи сепак суштински не се промениле. Иако „Маршалот“ и неговата „диктатура на пролетеријатот“ одамна ги нема, и сега, во „демократски“ услови, можете успешно да го изведете перформансот „триаголник“ на вашата тераса. Се разбира, под услов да ве види љубоморната сосетка, совесно да ве пријави во полиција, а дежурниот полицаец да ви заѕвони на вратата со кривична пријава за вршење „полово дејство“ пред друг на јавно место.

И нашата современа хиромантија - психоанализата - нашиот здраворазумски „опиум за народ“, не проповеда дека се можни суштински промени, барем што се однесува до природата на сексуалните триаголници. Прашање е само колку сме самите свесни за нашата всидреност во „светото тројство“ на психоаналитичкиот сексуален триаголник составен од: идот (сексуалниот нагон на непослушните синови и ќерки, водени од принципот на задоволство), егото (послушниот „разум“ и одбранбени механизми на „посредникот“), и супер егото (агресивната држава во улога на „таткото“).

12 коментари:

Анонимен рече...

Има една интересна дефиниција за тоа што е здрав секс: „Здрав сексуален однос е оној кога двајца доброволно се впуштиле во сексуална активност зад заклучена врата,а имаат впечаток дека трет ги ѕирка низ клучалката“
www.psiholog1.wordpress.com

seelenluft рече...

Многу, многу, многу убав текст. Браво :)

Анонимен рече...

Mnogu, premnogu ubav tekst. Da ne go pishuvashe ddodeka onanirashe na Tito ili pa mozhebi na Kenedi

Не, туку цело време мислев на М.М. :)

нена рече...

ахахахаххахах!
М.М. as in Мерлин Монро, или Михајло Маневски? :)))))

Не, туку Мери Младеновска :)

нена рече...

поштуем тогаш, поштуем ;)

Човекот е суштество од/на заедницата ... 2-јца заедница не прават.

После олку слободните интерпретации на zoon politikon, Аристотел мора да се превртува во гроб :)

Incontinentia рече...

али затоа Фројд задоволно се протегнуе :)

Анонимен рече...

Апел Влади и Председнику Републике Србије


Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да у Генералној скупштини Уједињених нација предложе Резолуцију којом би се прогласило супротним међународном праву свако једнострано или мултилатерално признање Косова као независног или полу-независног међународно-правног субјекта. Сматрамо да би свако једнострано или мултилатерално признање Косова било супротно основним нормама и принципима међународног права, а посебно ако би ово признање наступило мимо процеса који су у току у Савету безбедности Уједињених нација. У циљу онемогућавања да до признања Косова дође од стране неких држава чланица Уједињених нација, предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:

Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина

позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 24. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 25. Повеље Уједињених нација;

подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;

узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из1999. године;

тражи од држава чланица Уједињених нација да унилатерално или мултилатерално не признају независност Косова, док се не донесе Резолуција Савета безбедности Уједињених нација у којој се утврђује коначни статус Косова.* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.9.2007.)

Анонимен рече...

APPEAL TO THE GOVERNMENT AND THE PRESIDENT OF SERBIA *

In the case of establishment of the Tribunal for war crimes in the former Yugoslavia, it was apparent that a precedent has been made when resolutions of the United Nations Security Council (808. and 827.) in 1993 established a new provisional organ with the broad judicial competences. These acts were based on the UN Security Council Resolution 777(1992) and the UN General Assembly Resolution 47/1(1992), and on the assumption that former state (Yugoslavia) as a UN member ceased to exist. In our view, since UN Security Council does not have necessary judicial or legislative legal-setting (norm-creating) functions and powers, and since UN Security Council Resolution 777(1992) and the UN General Assembly Resolution 47/1 (1992) can not alter the basic rights of a member state (FRY), UN Security Council Resolutions 808/1993 and 827/1993 establishing the Tribunal (as an organ of the UN Security Council) represent an ultra vires act of the United Nations. It is apparent that UN organ, such as UN Security Council, can not confer more powers to the other organ (Tribunal for war crimes), than those it has itself, provided by UN Charter. For these reasons, we appeal to the Government of Serbia and the President of Serbia to request that the following Draft Resolution be placed at the next Session of the UN General Assembly:

DRAFT RESOLUTION

The General Assembly,

Considering the Article 2 of the Charter of the United Nations,

Considering the functions and powers in the Chapter VII of the Charter of the United Nations,

Considering the General Convention on the Privileges and Immunities of the United Nations of 1946, and, in particular, the legal character of Article 1 and Article 8 (30),

Taking note that a difference in the legal interpretation of the Charter of the United Nations has arisen between the Serbia and the United Nations over the legality of the establishment of the Tribunal for war crimes in the former Yugoslavia,

Considering the Article 96 of the Charter of the United Nations,

For the purposes to determine whether by the delivered United Nations Security Council Resolutions 808 (1993) and 827(1993), United Nations Security Council has made an ultra vires act(s) in execution of functions and powers not expressly provided for in the United Nations Charter,

And for the purpose to determine further course of action,

Decides to submit the following legal question to the International Court of Justice:

Are the resolutions of the United Nations Security Council 808 (1993) and 827 (1993) legally in accordance with the Article 2 of the Charter of the United Nations and provisions of Chapter VII of the Charter of the United Nations?


* Made by the joint team headed by dr. Igor Janev, Senior Researcher at the Institute for Political Studies (Institut za političke studije), Belgrade, Serbia, web posted: 22. 10. 2007.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week