До кога „инвалиди“?

8/29/2007

Баш ме интересира, како новиот Закон за социјална заштита ќе се бори против социјалното исклучување на „инвалидните лица“?

Според предложената законска дефиниција, „"Инвалидно лице" е лице кое не е во состојба само да си ги задоволи и оствари, целосно или делумно, потребите за нормален индивидуален и општествен живот поради инвалидноста, било да е вродена или стекната, во поглед на своите телесни или интелектуални способности;“ (ПРЕДЛОГ за донесување на Закон за социјалната заштита и социјална сигурност)

Кај го има ова - „дестигматизација на социјално исклучените лица“ со употреба на стигматизирачки термини?

А таман се понадевав дека нешто сепак се менува...

(На проблемов беше укажано и во постовите Конвенција за „лицата со инвалидност“?, Крик против непристапноста!)

1 коментари:

Анонимен рече...

dr Igor Janev proposed this question of UNGA for ICJ: "Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?".
29.09.2007. Belgrade

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week