Февруарски поход: Велес

2/12/2009

Велешани порачуваат: Власта нема право да ни ја одземе иднината!


Македонија ги изгуби основните демократски вредности. Слободата не постои, таа е заменета со цензура и самоцензура. Наместо култ кон Уставот и уставните принципи, во Македонија се гради култ на личноста. Мегаломанијата на актуелната власт го гази македонскиот дух и ги затвара сите врати кон Европа и кон иднината.

Со овие констатации, иницијаторите на движењето Граѓани за европска Македонија (Мерсел Биљали, Никола Гелевски,. Бранко Героски, Жарко Трајановски и Владимир Милчин) ја започнаа синоќешната трибина во Велес, втора од серијата средби и разговори со граѓаните за состојбите и перспективите на Македонија.

Салата на општина Велес беше исполнета речиси до последното место со граѓани од различна возраст кои сакаа да ги споделат своите ставови, мислења и грижи за Македонија и нејзината иднина.

Поголемиот дел од присутните сметаат дека Македонија на внатрешен план тоне во тоталитаризам, корупција и сиромаштија додека на надворешен план ги губи сите позиции и надежи за скорешно вклучување во семејството на Европската унија. Преговорите со Грција за името се исполнети со манипулацијата дека борбата за името е всушност борба за нашиот идентитет. Промената на уставното име, според нив, не значи и промена на идентитетот. Компромисот со Грција и борбата за ЕУ се всушност нашиот влог во иднината.

Граѓаните се загрижени од случувањата во Струга и од се поприсутната манипулација со средношколците во оваа општина. Тие сметаат дека власта не смее да го поддржува сценариото според кое Македонците и Албанците не сакаат и не можат да живеат заедно. Според нив, за секој проблем постои решение и партиите наместо да се борат за „гола“ власт и постојано да генерираат кризи, треба конечно да почнат да ги решаваат проблемите на граѓаните.

На синоќешната трибина беше истакната и потребата од национално помирување кое мора во себе да ја вгради и прифати историјата без каква било селекција односно со сите нејзини светли и темни настани и личности.

Средбата заврши со констатацијата дека власта нема право да ни ја одземе иднината и дека ова е вистинското време да се разбуди индивидуализмот. Oсумдесетина граѓани на Велес се потпишаа и го поддржаа Манифестот за Европска Македонија.

Иницијаторите на движењето Граѓани за Европска Македонија, вечерва, ќе се сретнат и со граѓаните на Штип. Трибината ќе започне во 18 часот, во салата на општина Штип.

(Полемика за иницијативата „Граѓани за Европска Македонија“ се води кај Геро -
Кој ако не ние, кога ако не сега? и кај Волан)

4 коментари:

Анонимен рече...

Rovarite li rovarite,mame vi vase,samo potkopuvate...........pa kako bre idiotista edni moze promenata na imeto da ne pretstavuva promena na identitetot,baska nepriznavanjeto na makedoncite kako makedonci vo grcija i voopsto vo sekoj pogled,za niv bre idioti edni makedonci ne postojat i site moi rodnini tamu za grcite ne se makedonci,plus videte go samo kakov bese odnosot na grckata drzava sprema makedoncite vo minatoto......cist -g e n o c i d- gi opisuvate pregovorite kako manipulacija,abe mame vi vase prodadeni kopilinja ste nisto drugo,zatoa i opozicijata e gola voda zosto gi ima takvi kako vas,talentirani gluperdi.A za slucajot vo Struga da ne jades mnogu gom.a,odi prasaj gi struzanite i nivnite deca da ti kazat kolku kotek imaat izedeno od siptarite i toa e taka samo zaradi decentralizacijata sto ja napravivte vie od sdsm so ona kopileno crvenkovski,ti teknuva idiotu eden?Zatoa bez manipulacii i ne jadite mnogu burek.Gragjani na evropska Makedonija.......koj li naslov go izmislivte,ziti majka......abe vas da ve sobere covek i da ve zapali,posto neznam za sto drugo ve biva osven za jadenje gom.a Koja klapa ste u picku materinu,kako sto ti imam napisano pred toa ,slika ste ama slika na JUDA.

Анонимен рече...

Анонимус, така загрижен за идентитетот тркни прво научи да пишуваш на македонски. Оти од роварење на неписмени се губи идентитетот многу повеќе.

Анонимен рече...

Kako prvo dobro sto te naucile i latinica da citas batka,gledam nemas problemi vo citanjeto pa ke gi razberes ovie "kopucive" nepismeni sto neznaat da pisuvaat makedonski,neli?Inaku za tvoja informacija ova ti go pisuva eden egeec,sto ako me procitas povnimatelno lesno ke dojdes do takov zaklucok samo treba malku da se "potrudis" imeto nema nisto da ti znaci....a za srbizmot,toa li te buni...veruvam deka go razbiras zborot taka da komentarot ti e tapa.......a nesto kontra komentarot da napisete ma..e v. e..m vase izdajnicko,a za ucenjeto makedonski jas go nauciv koga ti uste bese vo na tatkoti jajcata,jasno? Mocko eden.

Unknown рече...

Пријателе, во твојот прв коментар има елементи на неколку кривични дела. Ме стави во позиција дури и да размислувам дали да те пријавам во полиција заради закани, загрозување на сигурноста, разгорување национална нетрпеливост, клевети, навреди итн.
Ова ти е последна опомена.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week