Македонски вицови

5/28/2008

Тазе колумна -

Македонски вицови


10 коментари:

Развигор рече...

Здраво Жарко, мислам дека ова е пермалинкот, тој што си го ставил во постот нема да работи утре.

http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=6AE870A9AACF984E96E00CC31EE6B928&arc=1

Развигор рече...
Авторот го отстрани коментаров.
Развигор рече...

Еве и една реакција на написот, со напомена дека авторот бил роден во Скопје и е внук на познатиот Венко Марковски.

Анонимен рече...

здрво Жаре (бидејќи првпат идам со коментар а немам локум - извини. друг пат.)
Имам еден интерсен виц кој сепак мислам дека нешто кажува, апропо колумната:
Скопје го марази Белгрaд - што се нема слушнато.
Белград го мрази Загреб: католици, ладни, груби, педери и сл.
Загреб ја мрази Словенија: сега тие се ладни, груби - до вчера живеевме заедно а сега се понашаат како странци и сл.
Словенија кон Австрија: тие се варвари; тие се ортодоксни, груби итн.
Австрија кон Германија: слични глупости и сличен Антагонизам.
Германија кон Франција - Франција кон Англија - Англија има одвратност кон цела Источна Европа.

(малку е сложено но сепак мислам дека нешто кажува)
PS
Зошто ниеден француз, германец, италианец, (или има ли уште некој народ во европа): не се декларираат како Европејци? - Ко Тексаѓанец што се декларира како Американец.

-незнам да се логирам.
(ненад јовановиќ)

Търновец рече...

"...тезата дека Македонците и Бугарите на културен план се два различни света."

Ваква посебна рубрика вицови постои во бугарскиот фолклор от неколко децении, не од многу отдавна :) и да! различни сме во културен план! :)))

Еве ти и доказ :

"20 април 2006
Бугарски пост

(Дневник) 19.04.2006 - Бугарската амбасада во Македонија бара од политичките партии, невладините организации и медиумите за одредени изборни малверзации веќе да не го користат терминот „бугарски воз“, бидејќи тоа е навредливо за Бугарија. (појаснение од .аНТИ: бугарски воз е малверзација со изборните ливчиња - партиски активист некому му дава заокруено ливче кое тој на гласачкото место го уфрла, а надвор на активистот му го враќа празното ливче што го зел од избирачкото место - активистот пак го заокружува и возот си продолжува)

Придавката „бугарски“ во македонскиот јазик најчесто има погрдно значење. „Бугарски“ пред некоја именка во свеста на говорителот на македонскиот јазик најчесто означува појава или предмет што е за потсмев, никаков, неквалитетен, несоодветен, грд, нефер, погрден, нечовечен, недостоен.

Примери: бугарски ќотек (нечовечен, едно број десет удри), бугарски чорапи (боси нозе), бугарски кош или бугарски гол (постигнат на нефер начин, постигнат недостојно за почит), бугарска скупштина (дива лига, неорганизирано, нејако, победено, растурено како бугарска скупштина: скупштина=собрание)

Последниов пример е најилустративен затоа што покажува на потеклото на ваквото гледање на придавката „бугарски“ - сето тоа е последица на големосрпската пропаганда што се спроведувала на нашиве простори повеќе од 80 години, уште во времето на кралската Југославија.

Исклучок: Има и еден контрапример :) за позитивна употреба бугарски чорапи, но алекс бугарски односно алекс букарски хихи :) - Букаро, само линак те частев не си толку позитивен!

Сум се возел во бугарски воз кога еднаш патував од Софија до Пловдив. Верувајте ми многу е попријатно да се возиш во бугарски отколку во македонски воз. Башка во него видов тројца како читаат во еден вагон, а во македонскиве моеш да видиш тројца како јадат храна со кромид, јајца или други високосмрдечки супстанции.

Предлагам едно решение: да си ја воведеме формата „б`лгарски“, наместо „бугарски“. Така државата ќе стане Б`лгарија, народот и јазикот б`лгарски"

Анонимен рече...

BUGARINOT PREDLAGA,AMA PREDLOGOT NE SE PRIFAKA,NEKA SI OSTANE ORIGINALOT...HI,HI,HI...BATKA.

Търновец рече...

И Ивица Антески ли го побугарчихте бре македончиня ? :)))

Фала за коментарите и линковите.
Трновец, велиш „Ваква посебна рубрика вицови постои во бугарскиот фолклор от неколко децении, не од многу отдавна“.
Прочитај го прво овој „македонски“ виц, што го најдов на еден бугарски портал:
„Един македонец се върнал от гурбет и пратил сватове на най-личната селска мома.Върнали се сватовете и рекли:
-Она сака да й купиш кукя
-Па ке й купим кукя.
Отиват втори път:
-Она сака да й купиш пайтон.
-Ке й купим пайтон.
Трети път отиват и се връщат с увесени носове
-Що бре сака она?
-Она сака да ти биде 25 санти дълъг и 5 санти дебел
-Ааааа,не ке се женам-за неин хатър ни го резам,ни го цепам.“
Фактот дека во вицот се спомнува пајтон ја побива твојата теза дека македонските вицови во бугарскиот фолклор се стари одвај „неколку децении“ :)

нена рече...

ќе го читам блогов вени натака, само во оваа прилика да споменам дека во последниот број на фокус има интервју (хм, прејак термин, можеби повеќе запишани сеќавања) со сопругата на венко марковски. книгата од 1938 што внукот ја споменува е практично, според неа, првата книга македонска поезија, на која “Бели мугри“ од 39 та и го зема приматот.
лично, ми останува нејасна македонштината и/или бугарштината , и на венко, а еве сега и на неговиот внук - следствено, и неговите активности и животен пат. причата на неговата жена само уште дополнително ги комплицира работите.

јас ќе се извинам во оваа прилика што не користам линкови- едно, секогаш ме мрзи, друго зборувам што мислам и знам од глава, а не од прочитано на Интернет пред пет минути, и трето ,Фокус непара има сајт.

Търновец рече...

Жарко, има един друг виц ... "Един Войвода пратил боец от четата да вземе манлихерите които бил поръчал в Солун, ама не му дал пари да ги плати. Отишъл момъка при газдите , те му дали пушките, ама го задържали и си поискали парите. Пратил тогава писмо той до войводата - "Тези ми сакат или парите или ке ме карат во газ" ... после 3 дни дошъл отговор от Войводата - "Пари нема! Действай!" :)))

Като се спомнуват манлихери во вица , мора да е от преди 100 години , а ? ;) да ама не е ...

И Вени Марковски е прав. Да знаеш само какви вицове има за Габровци, или пък за Шопите, или па за Левочевци (от едно село в Родопите, Левочево) Ум да ти зайде! :)

Ей ти и още един виц за Македонци , Татко ми много му се смее и го казва секогаш кога стане дума за Македония(държавата) по Новините по телевизията. Вица мора да е фолклорен и много стар , щом от баща ми го имам чуено ова ;)

"Седели на една маса Турчин, Българин и Македонец. Пиели си ракията и по едно време Турчина питал - Абе вие когато чекахте да ви се родят деца , до кое време я карахте жената ? Ние в Турция до края на 6-ти месец караме, после последните 3 месеци я оставяме на спокойствие жената. Българинът казал - Е па аз карам до 8 месец , последните 4 седмици и давам малце одмор. А Македонеца рипнал - Абе каков одмор! - Аз я карам додека не и потекат водите и не дойде линейка да я взема за болницата.

Тогава Турчина се ударил в челото и казал. - Ех! Еби го ... сега разбрах защо сите Македонци сте ебани у главата! :))

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week