Граѓани за Европска Македонија во Дебар и Кочани

2/26/2009

Присуствував на уште две многу интересни трибини во Дебар и Кочани.

Како што може да се види од фотографиите, граѓаните не се плашат да дојдат за да ги споделат со нас нивните проблеми.

Она што ми остави посебен впечаток е согледбата на Дебрани: - Како може учениците во Дебар да учат заедно и да немаат никакви проблеми, а учениците во Струга да се толку разединети?

Проблемот беше лоциран во властите, кои наместо интеграција промовираат сегрегација кон граѓаните на сопствената држава. Дебрани го критикуваа и законот за трето дете, притисок на власта врз цивилниот сектор, молкот на интелектуалците, манипулациите и пропагандата од страна на власта.

„За да го избегне назадувањето и да се врати на патот кон ЕУ, Македонија, заклучија присутните на синоќешната трибина, мора да ги почитува човековите права, да го практикува владеењето на правото и да развива добрососедски односи. Власта треба да владее со одговорност, а не со пропаганда. Историјата треба да им се остави на историчарите, а политичарите треба да се занимаваат со иднината на државата.“ (види повеќе)

И во Кочани поминавме прекрасно. Се восхитив од храброста и од гостољубивоста на Кочанчани, местото каде што е роден независниот печат во Македонија. Многу граѓани не охрабрија, истакнувајќи дека се чувствуваат како дел од нашата иницијатива. Мерсељ собра најмногу аплаузи со неговото укажување дека очекува да се изгради споменик за кризата, на која најмногу и се израдуваа министрите од нашата влада.

Најмногу интерес имаше околу прашањето за името и идентитетот, со оглед на кодошењето дека сме „предавници“ кои застапуваат странски интереси.

На трибината истакнав дека правото на изразување на етничката припадност и правото на националност (во смисла однос граѓанин-држава) е загарантирано во земјите на ЕУ и Советот на Европа, каде што заедно живеат мноштво етноси и националности.

Потсетив на нашите залагања веднаш по Букурешт за постигнување натпартиски консензус за спорот со името и ЕУ агендата. Героски истакна дека сме за достоинствен компромис, и дека суштината на политиката е во постигнување компромис.

И Груевски сега е за достоинствен компромис. Зошто тогаш не обвинуваат само нас за предавници, а не го обвинуваат премиерот?

Колку што ми е познато, никој од иницијаторите на ГЕМ не се појавил како грчки сведок против Република Македонија, ниту пак гордо примал награди како претставник на FYR Macedonia.

Крајно време е да престанеме да се делиме на предавници и патриоти, и по сите други основи. Омразата и екстремниот национализам се неспоиви со европската перспектива. Нашите властодршци треба да ја напуштат погубната политика „Раздели, па владеј!“

5 коментари:

Unknown рече...

Ќе заборавев, вечерва сме во Тетово во салата на советот на општината во 17 часот.
Утре имаме прес конференција.
Задутре (сабота) сме во Скопје во 18 часот, во Александар Палас.
Бујрум.

Анонимен рече...

Abe ti se nepopravliva talentirana gluperda i povtorno se edno te isto tropas,bez vrska,totalna dezorientacija .... kako lugjeto ne se plasele da dojdat da ve vidat(pa i sto ke vidat,si ebalo majkata) pa od kogo da se plasat bre dilkan eden,sto samo jades go.na bes vrska,si snimas filmcinja kako malo dete,nedoveten eden,koj na lugjeto nesto mu zabranuva bre tikvo nedozreana....za da se izbegne nazaduvanjeto na Makedonija,zaklucile prisutnite moralo da se pocituvaat coveckite prava,da go praktikuva vladeenjeto na pravoto i da razviva dobrososedski odnosi(za koi odnosi se pottrebni dvajca da se ljubat).....glupost do glupost,si se voshitil na hrabrosta na Kocancani.....abe biser do biser.....i uste nesto gluperdo .... kade vide omraza i ekstremen nacionalizam,a? Kaj nas ili kaj grcite...ne generaliziraj.....kako gi utna spomenicite i antikvizacijata,da ne tresnes nesto i za niv...

Анонимен рече...

Жаре,
Овој обожавателов ти дише во врат...
Ко полицаец богати...
Ко ALEXANDRO...

Анонимен рече...

Честитам екипо, за месец дена успеавте да го дигнете рејтингот на СДСМ за 10%! Ако вака продолжите до изборите луѓето и ќе заборават кои беа ВМРО! :))))

Анонимен рече...

Нормално дека таму нема проблеми кога на власт е СДСМ! ;))))

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week