Непријателска кампања против Грција и ЕУ

9/15/2008

Во претходната колумна Ѕвездени ЕУ-патеки предупредив дека не би ме изненадило ако од утре се подзасили отворената кампања против ЕУ. Тоа и се случува, од највисоко ниво: „Груевски: До кога ЕУ ќе ја толерира Грција?“ (А1)
Во сличен стил и Боцевски: „...не смееме да заборавиме дека Р. Македонија, во почетокот кога беше основана како држава, ја виде ЕУ во своето најдобро светло – тоа е Бадинтеровата комисија, што врз основа на реални заклучоци заклучи дека земјата заслужува членство. Но, Р. Македонија веднаш потоа ја виде ЕУ и во своето најлошо светло, кога една мала, европски демократска држава, беше принудена со Лисабонската декларација да го промени своето име.“ (Интервју на вицепремиерот за евроинтеграции Боцевски за Дојче Веле)
Како прво, Бадинтеровата комисија никогаш не заклучила дека земјава заслужува членство во ЕУ! Таа и препорача на Европската комисија да ја признае, притоа истакнувајќи дека употребата на името „Македонија“ не имплицира територијални претензии кон друга држава.
Да потсетиме, тогаш нашиот министер за надворешни работи испраќаше писма уверувајќи ги политичарите на ЕУ дека Македонија ќе се воздржи од каква и да е непријателска пропаганда против соседната земја која е членка на ЕУ. Но, тоа не се случи.
Како второ, врз основа на барањето на „поранешната Југословенска Република Македонија“ да биде признаена како независна држава, во Лисабонската декларација ЕУ „изрази подготвеност да се признае таа република во рамките на постојните граници согласно нивната декларација од 16 декември 1991 год. под име кое што нема да го вклучува терминот Македонија“. Значи, Република Македонија не беше „принудена“ да го промени своето име. И тогаш, а и сега, самата прифати да комуницира со ЕУ и ОН како „поранешната Југословенска Република Македонија“. Никој не не тераше да се осврнуваме кога не нарекуваа така. Да потсетиме, приемот во ОН го прославувавме како „историска победа“. На тоа не потсетува и
Денко Малески: „Значи, тогаш големите сили одлучија. Добро, ќе ги турнеме во ОН и ќе им го залепиме ова привремено име. Нашите политичари напишаа дека ние не се согласуваме, ама го прифативме тоа оти тоа беше едно големо остварување за Македонија - да влезе во една меѓународна организација.“
Во меѓувреме, некои работи се променија, некои останаа исти. И во 1992 г. (пред да не примат во ОН) ЕУ не нарекуваше „поранешната Југословенска Република Македонија“, а така не нарекува и сега!!! Очигледно, и на Боцевски не му пречи кога Оли Рен го именува како заменик премиер на „поранешната Југословенска Република Македонија“. Инаку, зошто не му го каже тоа во лице, на прес конференција, ако има достоинство, интегритет, и „политички р'бет“?
Уште една порака е непроменета од 1992. И сега ни порачуваат да се откажеме од непријателската пропаганда кон нашиот ЕУ сосед. А ние упорно продолжуваме со непријателската кампања против Грција и ЕУ.
Во полза на сопствената штета!

8 коментари:

Анонимен рече...

Се надевам текстов (се разбира соодветно проширен на соодветна должина) ќе го читаме и во колумната во среда? Ова е токму тоа што народот треба почесто да го чита/слуша.

Unknown рече...

Најверојатно ќе преземам некои поенти, но начинот на пренесување на пораката ќе биде сосема поинаков.

Анонимен рече...

Трябва да признаем, че Македония води „самоубийствена“ политика към ЕС и държавите-членки. Единственото, което може да принуди ЕС да приеме Македония при сегашната ѝ политика , то е примерът с Грузия – все пак е по-добре Македония в НАТО и ЕС, отколкото руски войски на границата на Косово(Албания, България, Гърция, Сърбия). Не че е реалистично, но все пак е още по-лош сценарий...

Анонимен рече...

Gluperdo edna gluperdosana,pa normalen li si da napises nesto takvo,bre majmun eden,mandrulu eden......Makedonija vodela neprijatelska kampanja......ti ne si normalen,te razbiramkakvi frustracii imas kako ljubitel na toa vase ebano SDS(?) KOE ZA SREKA POLEKA ISCEZNUVA.....stom ti se javuvava eden bugarin i se slozuva so tebe ,mozes da si vidis kolku ti e saatot,me razbiras neli,idiotu.......mozam i da ti nacrtam.....eva ti e napisano od eden egeec.......da se krsti covek kakvi li tikvari krepi ovaa zemja.

Хесапов рече...

Това е добър текст, но едва ли ще бъде приет добре в Македония. Доста време ще мине, докато започне нормалното мислене там.
До тогова, Жарко Траяноски и други като него трябва да са мнооого търпеливи и мноооооого да обясняват на сънародниците си.

Анонимен рече...

Можеби треба да се праша Груевски до кога ЕУ ке ја толерира Македонија (или поточно него).
Иако историјата е наука на факти а не на вистини нам никако не ни одговара. Сите тврдења во постот ти се точни без исклучок.
Дури и зачудува фактот дека со години сите до сега во Брисел и другите организациони единици на ЕУ одат со беџеви FYROM и ниту еден до сега не одбил да го носи тој беџ и да бара на него да му стои Република Македонија, а штом поминат граница веднаш плукаат по се што ке се спомне како FYROM.

Анонимен рече...

Не сум знаел дека блогов е толку популарен во Бугарија. Интересно...

Анонимен рече...

Не сум знаел дека блогов е толку популарен во Бугарија. Интересно...
Това е един от малкото блогове в МК, в които пише нещо смислено. Не е единственият разумен блог – но със съгурност е един от малкото такива. Поздравления за Жарко!

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week