Амнестија или не?

9/26/2008

„Во однос на четирите хашки случаи, според портпаролката Ермира Мехмети, ставот на ДУИ е јасен, тие се покриени со Законот за амнестија.“ (ДУИ: Хашките случаи се покриени со амнестијата - АЛСАТ)
"Eдно од барањата што ДПА ги побара од ВМРО-ДПМНЕ за заедничка владина коалиција беше да не се процесуираат хашките случаи. Ако се случи, тоа би значело кршење на Законот за амнестија", вели потпретседателот на ДПА. (ДПА бара толкување на амнестијата - ФОРУМ)
А еве што ни препорача Комитетот за човекови права на ОН:
„The State party should ensure that the Law on Amnesty is not applied to the most serious human rights violations or violations that amount to crimes against humanity or war crimes. It should also ensure that human rights violations are thoroughly investigated, those responsible brought to justice and that adequate
reparation is made to the victims and their families.“
Едно е јасно: не може да има амнестија за злосторства против човештвото или воени злосторства.
Останува уште да се разјасни: дали четирите случаи спаѓаат во категориите злосторства против човештвото или воени злосторства.
Ако не, има амнестија.
Ако да, нема амнестија.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week