Оче наш...

9/18/2008

Македонија – 2008.
Се разболел наставникот по изборниот предмет „Нашата татковина“.
Немало кој друг да го замени, па го заменила наставничката по веронаука.
Часот започнал со молитвата:

„Македонијо наша,
која си во Библијата,
да свети сонцето Твое,
да дојде пак Кралството Твое,
да се признае името Твое,
како на небото, така на земјата.
Македонските производи (со сметки патриотски) дај ни ги денес,
и не простувај им на непријателите наши,
како што не им проштаваме на нашите кодоши,
и не воведувај не во искушение да пиеме пиво после 19.00,
но избави не од лукавиот Грк,
Зашто Твое е Кралството Античко
и Александар и Славата куќна
во вечни векови.
Амин

Другиот ден се разболел наставникот по информатика.
Немало кој друг да го замени, па го заменила наставничката по веронаука.
Пред да ги вклучат компјутерите, децата требало да ја кажат молитвата:

„Ubuntu наш, кој си на хард дискот,
Да свети логото твое,
Да се множат апликациите твои,
Да биде волјата твоја,
Како on-line, така и off-line,
Систему наш бесплатен подигни се денес,
И прости ни ги рестартирањата наши,
Како што му простувавме на Windows за паѓањата негови,
И не воведувај не во искушение,
Но избави не од лукавиот Microsoft,
Зашто Твоја е мрежата
И софтверот отворен за вечни векови,
Амин

13 коментари:

Анонимен рече...

Морам да пизнаам дека слатко ме изнасмеа во овие саати.

поздрав

Андреј08

Анонимен рече...

ROFL

Анонимен рече...

Обвинуваш дека не е дозволен избор на оние кои не сакаат да слушаат веронаука, а воедно крајно примитивно ги исмеваш сите што сакаат да слушаат веронаука и што веруваат во господ... крајно лицемерно.

G-le рече...

лицемерие?
чинам никој од нас нема проблем со оние што веруваат во господ и што сакаат да слушаат веронаука. меѓутоа, јас имам ГОЛЕМ проблем кога некој се обидува своите религиозни ствавови НАСИЛНО да ги наметне. жарко е нежен и обѕирен со својата иронија, можел и да пцуе без да му најдам замерка. за насилство над слободата на избор во други места летаат глави :) среќа, нашиве луѓе се мирољубиви ...

tv-set рече...

ова треба наизуст со бројаница да се рецитира! :)

„...крајно примитивно ги исмеваш сите што сакаат да слушаат веронаука и што веруваат во господ... крајно лицемерно.“
Пријателе, не знам колку си ја читал Библијата, но еве неколку цитати кои укажуваат дека потсмевањето е богоугодна работа:
„Испијанете го, зашто сакаше да се возвиши над Господа: Моав нека се прпелка сега во својата блуваница, та и тој нека биде за потсмев.“ (КНИГА НА ПРОРОК ЕРЕМИЈА
Глава 48, 26)
„...еве, Јас ќе ги испратам и ќе ги кренам сите народи од север - говори Господ - и Својот слуга Навуходоносор, вавилонскиот цар, и ќе ги доведам против оваа земја и против нејзините жители, и против сите околни народи; ќе ги истребам наполно и ќе ги направам за ужас и потсмев, вечна запустеност.“ (КНИГА НА ПРОРОК ЕРЕМИЈА, Глава 25, 9)
„Ерусалим и јудејските градови со нивните цареви и кнезови, нека бидат урнатини, потсмев и проклетство, како што се и денес;“ (КНИГА НА ПРОРОК ЕРЕМИЈА, Глава 25,18)
„...И затоа сега ќе те направам срам меѓу народите, потсмев по сите земји. (“КНИГА НА ПРОРОК ЕЗЕКИEЛ, Глава 22, 4)
Последниов цитат се однесува на насилничкиот град кој градел насекаде идоли.
Мојот впечаток е дека според Библијата, потсмевот е заслужена божја казна за насилниците кои градат идоли насекаде.
Не само што потсмевањето не е забрането, туку и се поттикнува од страна на Господ, во случаи кога има насилство и градење на лажни идоли, како што е случај кај нас.

Miladinoski рече...

Прекрасно, навистина прекрасна поезија што ме натера да се насмеам гласно :)

Чао ;)

GoodBytes рече...

:-) Еј мен.

Анонимен рече...

Vaistina, licemeren e Zarko, ke go bide za pop.

нена рече...

една од омилените ситуации ми е кога атеистите се позапознаени со словото божје од верниците.
под услов и двете групации да се елементарно писмени. :)

Едно појаснение. Не се сметам за атеист, туку за религиозен, во мистичка смислa :)

Анонимен рече...

Хахахаха

Е, одамна не сум се смеел вака :))

Анонимен рече...

Свака част. :)
Поздрав из Србије.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week