Перење мозок, а богами и пари!

1/21/2009


Најмалку осум милиони евра потрошила Владата за разни кампањи во 2007-ма: околу 4, 4 милиони евра чинат кампањите за подигање на свеста на граѓаните“: за борбата против корупцијата, за промоција на значењето на образованието, за промоција на производи со потекло и квалитет од Македонија“

10 коментари:

Анонимен рече...

Перење пари? Хм. Кога ја спомнав веста за парите што ЕУ ги троши за себепромовирање ти искоментира дека они барем јавно ги објавуваат тие информации. Сега имаш информација за парите што нашата влада ги дава за истата намена но одеднаш тоа станува перење пари?! Дечко си имаш сериозни проблеми со логичкиот копроцесор...

Пресметај прво пријателе колку се 8 милиони во работни места.
Ако не се лажам, Владата имаше проект за невработените кои сакаат да почнат свој бизнис да дава кредит до 3.000 евра. Тоа се барем 23.333 кредити за 2007, и барем исто толку кредити за 2008 (кога се потрошија многу повеќе пари на кампањи). Минимум, 50.000 потенцијални работни места отидоа во неврат на бесполезни кампањи.
Додади уште 9 милиони (+30.000 работни места) за споменици само во општина центар предвидени за 2009, и барем исто толку потрошени досега за истата цел.
Крајната цифра вели минимум 100.000 работни места.
100.000 работни места, тоа би значело 100.000 потенцијални гласачи за владејачката коалиција.
Но, некој одлучил поинаку. Да не ги стекнува гласовите со отворање работни места, туку со перење мозок - а богами и пари.

Анонимен рече...

Што ли ми влада переше,
Дали переше мозоци,
Или пак пари переше,
Или и едно, и друго?
Нити ми мозоци переше,
Ниту ми переше парички,
Туку ми платно белеше
во спот на Милчо Манчевски.
Оздола идат блогери,
Со Жаркота на чело.
Влада им рече, подрече
„Кротко пишујте по блогерајот
Да не ми платно згазите
платното ни е даровно
платното ни е даровно
дур од Ацота Македонски.
=========================
теоретско-национална ана-лиза на песната- без разлика на извесни квалитети кои ги има приложената песна, таа сепак во себе содржи јасна анти-македонска порака, затоа што на самиот почеток користи стилско изразно средство наречено словенска антитеза, со што јасно иако имплицитно потенцира една невистина - дека македонскиот народ е од словенско потекло. Со ваквата стилска фигура, со тоа потпрашување „што ли ми...?“, „Дали ми...?“, „Или ми...?“, и потоа негацијата „ниту“, па констатацијата воведена со „туку“, всушност, се сече македонскиот антички корен, што несомено може да доведе до зголемен број на абортуси и намален наталитет.

Анонимен рече...

Немам коментар за твоите социјалистички идеи, но навистина не ми е јасно како можеш за истата работа да имаш две различни мислења. Зошто не го збореше истото кога се збореше за трошоците што ги прави ЕУ за истиве работи? Зарем они немаат проблеми со невработеност (а допрва се повеќе ќе ги имаат)? Зошто поинакви аршини?

„Зошто не го збореше истото кога се збореше за трошоците што ги прави ЕУ за истиве работи?“
Таа критика им ја препуштам на граѓаните на земјите членки на ЕУ. А ако сакаш да продолжиш да ја фураш аналогијата, пресметај прво колку проценти се тоа од вкупниот буџет на сите земји членки на ЕУ, па спореди ја таа цифра со процентите од нашиот буџет.
Песната е прекрасна, и јас ја употребив словенската анти-теза во истоимената колумна, ама не бев олку креативен како нашиот епопејач.

Анонимен рече...

Хех. Од вкупниот буџет на сите земји членки или од буџетот на ЕУ :) Туку нема врска, џабе муабет кога се знае од каде ја добиваш платата :)

„џабе муабет кога се знае од каде ја добиваш платата“ - мојот сегашен статус е невработен (непријавен во завод), без ниту еден ден работен стаж.
Во моментов не работам на ниту еден проект финансиран од ЕУ, а во минатото имам работено на неколку проекти за човекови права.
Колку да се знае.
А еве што известува Алфа ТВ:
„Државниот ревизор во последниот извештај обелодени и дека само Владата, без пооделните министерства во 2007 потрошила околу 14 милиони евра за финансирање на медиумски кампањи.“

Анонимен рече...

Што значеше тоа буџетски дефицит?

Анонимен рече...

Без ниту еден ден работен стаж? На тие години?! Хм, има нешто сомнително тука... Плус и не си пријавен во завод? Не знам колку човек што е надвор од системот има морално право да коментира за него...

maicher рече...

dongjing70
daban90
jingdou80
chaoxian
pingrang

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week