Македонија: Порече - Вир

8/24/2007

На патот Локвица-Вир, идеален за пешачење, со незаборавен поглед на Даутица, имав несекојдневна блиска средба „од трет вид“ со едно штурче кое безуспешно се обидуваше да стапи во комуникација со мене.

Чекорејќи по патот наидував на јата плашливи пеперутки.

По околу 40 мин. пријатно пешачење се покажа селото Вир како на дланка.

Во селото има неколку обновени куќи на „повратници“ во лето, ама се живее и во олку стари куќи.

По кратката прошетка по речиси пустото село, и кусиот муабет со гостопримливите мештани кои ми ја покажаа локалната стара живописна црква, се упатив накај селото Модришта.

Некои чудни бубалки ме демнеа покрај патот.

Сепак, повеќе сакав да гледам пеперутки што се гостеа од мирисните цвеќиња.

На секој чекор, некоја нова убавица.

8 коментари:

ribaro рече...

Убава фоторепортажа. Баш се токмиме викендов да скокниме на пастрмка в комшии подолу, а и до Локвица,секако. Ме фаќа некој носталгичен страв дека не сум бил многу одамна. Во понеделникот мислам беше на МТВ документарец за селото, каде кажа една од селаните ептен вистинска реченица, вели (парафразирам):
- Порано селото броеше 1500 луѓе, немавме пат, немавме ни вода, ни струја... сега сè имама само луѓе нема.

пријатен викенд, тебе ептен блиску ти е. :)
Ќе дојдат и луѓе, ќе видиш.

Incontinentia рече...

сакам повеќе вакви работи да гледам кај тебе на блог. одмори тоа весниците, и шетај не' низ татковината на убав начин :)

И да знаеш дека ќе има повеќе :)

Анонимен рече...

Апел Влади и Председнику Републике Србије


Апелујемо* на Владу Србије, Премијера Србије и Председника Србије да у Генералној скупштини Уједињених нација предложе Резолуцију којом би се прогласило супротним међународном праву свако једнострано или мултилатерално признање Косова као независног или полу-независног међународно-правног субјекта. Сматрамо да би свако једнострано или мултилатерално признање Косова било супротно основним нормама и принципима међународног права, а посебно ако би ово признање наступило мимо процеса који су у току у Савету безбедности Уједињених нација. У циљу онемогућавања да до признања Косова дође од стране неких држава чланица Уједињених нација, предлажемо да текст следећег Нацрта Резолуције хитно буде упућен у процедуру у Уједињеним нацијама:

Н А Ц Р Т Р Е З О Л У Ц И Ј Е

Генерална скупштина

позивајући се на члан 2. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 24. Повеље Уједињених нација;

позивајући се на члан 25. Повеље Уједињених нација;

подсећајући на Декларацију о принципима међународног права која се односи на пријатељске односе и сарадњу између држава сагласно Повељи Уједињених нација, из 1970. године;

узимајући у обзир Резолуцију Савета безбедности 1244. из1999. године;

тражи од држава чланица Уједињених нација да унилатерално или мултилатерално не признају независност Косова, док се не донесе Резолуција Савета безбедности Уједињених нација у којој се утврђује коначни статус Косова.* Тим истраживача Института за политичке студије у Београду, којим координира др Игор Јанев, виши научни сарадник Института (постављено на сајт 29.9.2007.)

Анонимен рече...

Request for an advisory opinion of the International Court of Justice on whether the unilateral declaration of independence of Kosovo is in accordance with international law
The General Assembly,
Mindful of the purposes and principles of the United Nations,
Bearing in mind its functions and powers under the Charter of the United Nations,
Recalling that on 17 February 2008 the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo declared independence from Serbia,
Aware that this act has been received with varied reactions by the Members of the United Nations as to its compatibility with the existing international legal order,
Decides, in accordance with Article 96 of the Charter of the United Nations to request the International Court of Justice, pursuant to Article 65 of the Statute of the Court to render an advisory opinion on the following question:
“Is the unilateral declaration of independence by the Provisional Institutions of Self-Government of Kosovo in accordance with international law?”.
22nd plenary meeting

Анонимен рече...

Бравос за репортажава прекрасно нешто селото вир е родното место на мојот прадедо а куќата на сликата е негова па би те замолил доколку имаш други слики да ми ги испратиш п маил.

Анонимен рече...

хахахах браво за сликиве многу се убави....прави повеќе вакви репортажи..позз

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week