(Про)тест за демократија!

4/10/2009

Го поддржувам утрешниот протест за слободен плоштад!
Не е тоа само протест заради правото на мирен протест.
Тоа е протест против насилството, против верската и национална нетрпеливост, против говорот на омраза насочен кон сите кои сакаат јавно да го изразат своето мислење.
Вчера извојувавме една правна битка во собраниската анкетна комисија за правата на човекот. Анкетната комисија утврди повреда на правото на слобода на изразување на мислата и повреда на правото на мирен протест. Ги повика МВР и јавниот обвинител „да ги применат неселективно законите кон сите оние кои ги прекршија и ограничија уставно загарантираните права и слободи на граѓаните“.
Собраниската комисија донесе заклучок: „Правото на мирно изразување протест е гарантирано со Устав, а остварувањето на тоа право требаше да биде обезбедено од страна на Министерството за внатрешни работи“.
Собраниската комисија побара од МВР „итно да го преиспита и санкционира секое несоодветно постапување на полицијата, лоцирајќи лична и поединечна одговорност.“
Да се надеваме дека МВР утре ќе ги заштитува човековите права доколку повторно некој се обиде да ги загрози или прекрши.
Сите кои се прашуваат дали да ни се придружат утре или не ги потсетувам уште еднаш на чл. 21 од Уставот:
„Граѓаните имаат право мирно да се собираат и да изразуваат јавен протест без претходно пријавување и без посебна дозвола. Користењето на ова право може да биде ограничено само во услови на воена и вонредна состојба.“
Ако самите не реагираме кога насилно ни ги кршат основните човекови права, тогаш дел од одговорноста паѓа и врз нас, врз нашата рамнодушност, неодлучност и пасивност.
Оние кои по којзнае кој пат ќе прашаат: „Зошто баш сега? Зошто токму вие?“
- Кој ако не ние? Кога ако не сега?

линкови:

„Плоштад Слобода“ за зачувување на слободите

Јанкуловска не се појави пред Анкетната комисија

6 коментари:

Unknown рече...

Многу интересна и контроверзна колумна на Филип Петровски:

„За тепаните студенти“

Роберто Беличанец рече...

Латас вели дека сме биле 300...
300 беа и со Леонида на Термопиле...

Анонимен рече...

Informacii za protestot dobiv od TV i od nekoi uchesnici.Steknav dojam deka dechkite shto go organiziraa vcherashniot uspeshen protest 'Ploshtad sloboda' potpadnaa pod propagandata na vlasta i pochnaa da se pravdaat i da se ograduvaat od nekoi lichnosti shto doshle da im dadat podrshka. Kolku shto sfativ od povikot za protest toa beshe prikazhano kako gragjanska inicijativa, a, ne samo i iskluchivo mladinska ili samo na onie nevladini shto go organizirale. Pa togash shto prakjaa proglas do Skopjani i Skopjanki? Dobro, mladi se ke uchat, ke vidat deka vo cel svet koga se organizira neshto i se bara podrshka, toa znachi deka si zadovolen koga gooooolem broj na poedinci, so razlichni mislenja, ti ja prifatile inicijativata i doshle da te podrzhat, a, ne da se ograduvash od niv i da im lepish partiski etiket, isto, kako shto, za zhal, pravi i vlastta! Bidejki tie ograduvanja, isto taka, podrazbiraat, etiketiranje vo negativna konotacija! Shteta, navistina, shteta! Inaku, eve, iako ne sum vo niedna organizacija, sepak,davam golema podrshka na glasot na GRAGJANITE, bidejki ovoj silen glas, e toa shto odamna i' nedostasuva na Makedonija

Анонимен рече...

Ni beshe krivo shto ne mozhevme da dojdeme na protestot, ama sega gledame deka ke bevme etiketirani. Dosta, dosta, dosta so etiketi od bilo koja strana!!!!!!!! A, mozhe li eden protest protiv etiketiranje?

Unknown рече...

Дали тоа што се појави Милчо Манчевски на школка значи дека сме Милчовисти? :)
Аман луѓе. Секој има Право на плоштад Слобода.
И Груевски да дојдеше на плоштад ќе беше добредојден :)
Роберто, ако ние сме биле само 300, а тие дури 4.000, тогаш некој тука има сериозен проблем со елементарна математика :)

Анонимен рече...

Kolku e licemerno, providno i tragichno naivno, no i navredlivo, soopshtenieto na VMRO-DPMNE deka davaat podrshka na sloboda na govor i neznam shto. Pa, protiv kogo beshe protestot? Koj mozhe da te represira ako ne vlastta (od bilo koja partija), toj shto gi ima polugite na mokj???! KOj mozhe da ti ja sopre slobodata na iskazhuvanje svoe mislenje ako ne,vlastta? Shto se pravat nedovetni? No, tuka treba, novinarite, bez strav deka nekoj ke ti zalepi etiketa deka si nechij(!)ostro da go osudat ova pravenje nedoveten na partijata na vlast i vregjanje na inteligencija na gragjanite. Ako bea pametni, ke si ja uvidea greshkata shto ja napravija so prethodnitot protest i javno ke kazhea deka lekcijata e nauchena, a, ne, povtorno da ni' se obrakjaat vo stilot 'drsh'te lopova'. Taka ke videvme deka demokratijata zree i vo Makedonija

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week