Етнички математики

11/29/2006

„Во историско време од само 200 години, значи половина од времето што не дели од Ѓорѓи Кастриот, ние можеме математички да докажеме дека имаме секој од нас повеќе од милион предци. Кој ќе тврди дека тој милион предци, сите се етнички чисти, не, на Вардарот сме сите измешани“, рече Љубиша Георгиевски, претседател на Собрание.“ (ДУИ го постави Скендербег без Груевски и Џафери)

Изјавата на Претседателот на Собранието ме потсети на легендарната изјава на Еко - еден од култните чајџилничарски ликови од пред десетина години.

„Знаеш ли што сме ние тука на Балканот?“ - ќе прашаше некојпат Еко.

„Од 100 курци семе - ете тоа сме“!

13 коментари:

Комитата рече...

Нещо се е объркал Любиша. Ако смятаме че на всеки 30 години ни се удвояват предците тогава сметката не излиза едно 10 000 пъти...

30г-2, 60г-4, 90г-8, 120г-16, 150г-32, 180г-64, 210г-128, 240г-256, 270г-512, 300г-1024, 330г-2048, 360г-4096, 390г-8192, 320г-16384.....

За да станат милиони трябва да минат поне 500 години...

Shepard рече...

мене најсмешно ми бешем после откривањето и завршувањето на манифестацијата, народот седи и само го глеаат споменикот.. онака му се диват :)

Анонимен рече...

Ushte da pochnat da onaniraat - fantazirajki po komandantite na ONA.

Анонимен рече...

Почна...
http://vest.com.mk/default.asp?id=127566&idg=6&idb=1934&rubrika=Skopje
На здравје нека ни е

Unknown рече...

Урбано-споменичка мафија? :)
ме инспирира за нов пост...

Анонимен рече...

ja mislev umberto eko go spomnuvash. :=)

Анонимен рече...

Vo Makedonija ne se fali ni so pesna, ni so Oro.
Normalno.
Od tolku kurci, za sekoja darba po eden.
Ushte i da preostane.

Анонимен рече...

Не сакав да коментирам за Скендер Бег зашто ми се нафрли некако темава интензивно и непотребно агресивно. Зедов во меѓувреме освежив некоја историска книшка за да бидам колку-толку во тек со муабетов. На крај не можев да дојдам до друг заклучок освен следниов:
Факт е дека Скендербег е албански јунак. Албанците си го слават од памтивек и си се идентификуваат со него. Друг факт е дека се борел против турците за ослободување на овие простори. Друго се е прикаска и историска заврзлама.

Анонимен рече...

Пс: .. и да, се сложувам дека сме од сто курци балканциве. Па денес во седум различни држави да зборувам македонски секаде ќе ме разберат. Жаре, од ова со курциве и јазициве можи и „Вавилонска тема“ да произлези.
Инспиративен постов до максимум излезе :) Те поздравувам

Анонимен рече...

Kuci i jazici... kolektivna makedonska raspaljotka? :)

Анонимен рече...

kurci de...

Unknown рече...

Еве пар освежувачки цитати за Скендербег:
„Идејата да се подигне споменик на Скендербег во Скопје не може да содржи никаква негативна порака за кого било во Македонија. Од неговата величина може да се офајдат не само граѓаните во Македонија, туку и Европа, бидејќи неговото дело и мисија имаа глобално значење во своето време. Само злоупотребата, вулгарната инструментализација за дневнополитички цели на славата на овој војсководец, како секогаш, можеше да поттикне сомнежи, реакции или пак изливи на непријателски чувства. Начинот како се пристапи кон реализација на оваа идеја успеа не само да ги продлабочи сомнежите кај Македонците, туку и да ги раскара и самите албанци. (...)
Споменикот се претвори во штафетна палка, која градоначалникот на Тетово му ја предава на градоначалникот на Чаир, а овој на командантот, актуелен лидер на ДУИ, со патетични изливи: команданте, ја извршив задачата што ми ја доверивте. Во оваа драмолетка вистинскиот командант е лидерот на партијата, а не Скендербег, и целата оваа патриотска процесија немаше цел восхитување кон делото и ликот на средновековниот јунак, туку личеше на еден парохијален игроказ, каде што локалните шерифи ги извршуваат своите задачи и докажуваат лојалност кон својот лидер, а не кон самиот јунак. „Команданте, ја извршив задачата“ не е само непримерна реченица, туку една голема грешка во политичкото образование.“
(„Скендербег - воин на Ахмети“ колумна од Мендух Тачи во „Време“ број 919, 06.12.2006)

Анонимен рече...

шо бе курци само ви се у уста? и усте повеќе, распаљотки од курци морееееее....а шо праеле дундите у меѓувреме?

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week