Веронаука или логика?

4/04/2008

Кој предмет е попотребен: веронаука или логика?


9 коментари:

iacovibus рече...

И двете * zen *

Шега на страна, логика се изучува, барем јас учев на времето. Но мислам дека само ние, во природно-математичките гимназии, ја имавме таа привилегија.

Девојчето правник беше... затоа имаше issues со логиката :)

Анонимен рече...

Потребно е ппшта култура.

By Jove рече...

До IACOVIBIUS,

јас бев биолошко-хемиски смер во гимназија и учев психологија и логика.
Завршив Психологија на Филозовски -и таму учев логика.
Значи - она “мислам дека само ние, во природно-математичките гимназии ја имама таа привилегија“ - НЕ ДРЖИ ВОДА.
И на крајот како додаток - еден мудар човек рекол АПСУРДНО Е И ЗАТОА ВЕРУВАМ.
По-зен - ЗДРАВЈЕ!!!
Сите ние имаме issues сано со едно - СО ЖИВОТНАТА ЛОГИКА.
Малку знаеме (скоро ништо) за вистинскиот живот, а многу сакаме да продаваме ЛОГИКА.

Поздрав,

By Jove.

нена рече...

1. ми предаваа и мене логика, не во природно-математичка гимназија. предавање и учење не се едно те исто.
2. логично, имаш issues со правото! :)

Прашањето беше кој предмет е попотребен, а не или-или :)
И уште нешто - дали ќе биде дозволено поставување на логички прашања по веронаука?
Или учениците ќе бидат поучувани како да веруваат во апсурди?

Filozof рече...
Авторот го отстрани коментаров.
Filozof рече...

За почеток - Балашевиќ!
(да, некогаш имало марксизам, али ај...)
Ѓ.Б. има голем придонес кон зголемување на мнемоничките способности на луѓето, за разлика од денешниве `текстописци`, каде сиот текст е 6 реченици, од кои четири се рефрен, фак!

Зошто, о, зошто ни го треба `панонскиот морнар`?

Ниту еден (зилк, нула, компир) човек кој ми го прераскажуваше прашањево, не умееше да го каже како навистина било поставено!

Ме скурчија чуруците, фак!

А, и прашањево е `Ва-Ха-Хаууу`!
Да го рокнаа на, што-ти-знам, Главчовци или ПетПлусеви или Досетковци, децата ќе го одговореа!

"Прочитај ме, о, прочитај ме очима детета" (парафраза на М.М. од ЕКВ)

Еден колега, експерт за квизови, ја бранеше девојката дека паднала на моментот трема.
Ваистина, тремата ги блокира логичките способности, ама до толку?
Мислам дека не само тремата, туку и спомнувањето на Велигден ги блокира логичките способности.
Оти, како поинаку да се објасни фактот дека близу половина од публиката сугерираше погрешен одговор на прашањето?

Анонимен рече...

Жаре, ај батали да пишуваш за црквата-религијата-веронауката. Во принцип се согласувам со твоите ставови по повеќе прашања, но кога ја критикуваш црквата-религијата-веронауката, аргументите ти се на ниво на Латас кога ја брани владата со некоја квази-логика на манипулација со „факти“. А и таквите твои текстови зрачат со омраза со што те прават скроз некомпетентен.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week