Македонски јазик – скратен курс

4/09/2008

Ако прашањата за јазикот треба да им ги препуштиме на лингвистите, прашањата за историјата на историчарите, прашањата за етносот на етнолозите и антрополозите, прашањата за географијата на географите итн, тогаш кои прашања ќе им останат на политичарите?

Шегата настрана, еве неколку лингвистички линка кои можат да им помогнат на нашите пријатели од ЕУ, за подобро да ги разберат пораките на Фрид дека сите јазици се човечки творби кои се развиваат во текот на времето и бидуваат кодификувани:

Language in Macedonia as an Identity Construction Site

facts about the Republic of Macedonia and the Macedonian language

The situation of the Macedonian language in Greece: sociolinguistic analysis

Macedonian-a language with three perfects?

The evolution of prosodic constraints in Macedonian

SLOVAK-MACEDONIAN LANGUAGE PARALLELS

Indo-European Prevocalic S in Macedonian

A CATEGORIAL ANALYSIS OF THE MACEDONIAN VERBAL COMPLEX

The Radožda-Vevčani Dialect of Macedonian: Structure, Texts, Lexicon

Routledge Macedonian-English Dictionary

Ако повеќе им веруваат на политичарите, тогаш да ги потсетиме дека во рамките на Советот на Европа македонскиот јазик е признат, исто како и во ОН.

Ако не верувате, погледнете на страницата каде што Универзалната декларација за човекови права е преведена на 335 јазици. На прво место на буквата М стои Macedonian.

Потсетување: Лингвистички или политички спор?

И уште неколку корисни линка од Wikipedia:

A grammar of Macedonian by Victor Friedman

BBC Education - Languages: Macedonian, Makedonski

1920 US Census, Instructions to Enumerators, where Macedonian is listed as a principal foreign language

UCLA Language materials project: Macedonian profile.

Навистина, доста беше со негирање и непризнавање.

Без меѓусебно почитување на мајчиниот јазик, тешко ќе можеме да воспоставиме добрососедски односи.

17 коментари:

komitata рече...

Ще научиме бе. И църногорски, и босански и македонски.

Естествено :)

Уште нешто. Засебноста на јазикот е признаена и во ЕУ:
„Notes on distinguishing Russian, Belarusian, Ukrainian, Macedonian, Serbian (...)

Characteristic of Macedonian, distinguishing it from Bulgarian: ѓ, ѕ, ј, љ, њ, ќ, џ. The characters ј, љ, њ and џ also appear in Serbian, however.“
Mini-guide to recognising the new languages

komitata рече...

абе засебен си е, нема сомнеж никакъв. Сосема се согласувам со секретарот Фрид - човечка творба од ново време.

Комита, како што се човечка творба државите, така се и државните јазици. :)

komitata рече...

Яс досега само се согласувам сос тебе, Жаре. Еден збор ти немам напреку кажан. Во право си — човечка творба и дури ги знам иминята на лугьево шо ги стория.

Ете, гледаш како убаво си се согласуваме :)

G-le рече...

Секоја чест за пронаоѓањето на упатсвото за попис на америте од 1920 ... многѕ полемики за тоа што е ‘измислено‘ од коневски паѓаат во вода со еден обичен документ на независен посматрач.

Факт е дека државите, и државните јазици се КРЕИРАНИ од луѓе, и тоа не така одамна, но исто така е и факт дека никој не паднал од небо, и за да се формира нешто од овој калибар, треба некои услови да се задоволат. Не можат пар комунисти на собир да измислат нација :)

Упатството беше на Википедија.
„Не можат пар комунисти на собир да измислат нација :)“
Ме скина од смеа.

Стойчо рече...

Жарко, имаше едно време един лаф от Съветския съюз: „Няма прегради за болшевиките“... всичко могат, нихната вера

Анонимен рече...

Ајдееее, пак „бугарски преводи“:) Изјавата на Фрид „All languages are - you know, are human creations and, you know, they develop over time and become codified“ (го болдирам All), „комитата“ го чита како „абе засебен си е....човечка творба од ново време“. Демек само македонскиот бил човечка творба, па уште и од „ново време“ (баш ме интересира каде „секретарот Фрид“ го спомнал „новото време“). Веројатно мисли дека тие „старовремските“ се божја творба, или дар од природата (пораснале на дрво, веројатно). Абе, џабе зборам, кога на вас памет не ви доаѓа :)

Стойчо рече...

Сравнява македонския с черногорския, босненския, хърватския...след време ще го сравнява и с косовския...;-)

lavot рече...

Татарите се збуниле малку во нивната шовинистичка пропаганда. Литературниот македонски јазик е новооформен од ЛУЃЕ како што потенцираат исто како и литературниот бугарски. А јазикот на Македонците - македонскиот јазик бил е и ќе биде македонски.

Нивното негирање само го докажува она што Митрополитот Теодосиј Гологанов го напишал во писмо во далечната 1891 година:

“Егзархијата со својата црковна и просветна дејност тука во Македонија ја врши всушност најмизерната задача, му го одзема името на еден народ и го заменува со друго, му го одзема мајчиниот јазик и го заменува со туѓ, му ги одзема сите национални белези и ги заменува со туѓи... Турците земаат имоти и животи на рајата, но не посегнуваат по неговиот дух. Тие го уништуваат телото, но духот го почитуваат. А нашата света Егзархија го убива она другото, постојаното.
Затоа ние духовниците, по потекло Македонци треба да се здружиме и да го покренеме нашиот народ да се разбуди, да ги отфрли туѓинските управи, да ги отфрли Патријаршијата и Егзархијата и да се обедини духовно во лоното на Охридската Црква, нивната вистинска мајка црква.“


Односно она што денес се борат да го направат Грците, а што во 1929 се обидоа да го направат Србите.

Истата приказна само друга амбалажа.

Лаву, прекрасно е да се чујат аргументи и релевантни цитати, ама вреѓањето со „Татари“ е многу лош филм, кој што го уништува муабетот.
Биди ми поздравен, и очекувам пак да се вклучиш на македонски теми.

Токму сега го слушав демократот Жељу Жељев на радио Дојче Веле на македонски, како повторно тврди дека на голем дел од нашите граѓани, етничките корени им биле бугарски.
Крајно време е Жељу Жељев, во соработка со Божидар Димитров, да снимат филмска серија „Корени“, по урнек на Алекс Хејли, за да им докажат на сите Европјани дека имаат бугарски корени.

Lavot рече...

Жарко, знам дека е лош филм, ама кажи ми како поинаку да се наречат пропагандистите кои никако да излезат од својот лош филм, кои асимилираат се уште, кои уништуваат семејства и цел народ кој живее на само 100 км источно од тебе. По 1945 станавме многу себични, си имаме држава и супер ни е. А, тоа дека некој страда?

И што е Татар како навреда во споредба со злоставувањата кои се вршеле и се вршат се уште?

Биди ми поздравен.

Анонимен рече...

Зошто „Татарин“ да е навреда?
Тие не се луѓе?

http://en.wikipedia.org/wiki/Tatars

http://en.wikipedia.org/wiki/Tatarstan

http://en.wikipedia.org/wiki/Volga_Bulgars

Бугарското име е татарско, па што?
Македонското име е од хеленската митологија, па што?

Луѓето што денес се идентификуваат како Бугари (балкански, бидејќи сеуште ги има и нивните епоними - оригиналните на Волга) и Македонци говорат словенски јазици кои потекнуваат од прасловенскиот, како и сите други словенски јазици.

Сепак, разликите помеѓу словеномакедонскиот и словенобугарскиот се фундаментални за разлика од новите политички измислици од типот на „бошњачки“ или „црногорски“, утре можеби и „војводински“... Строго лингвистички гледано (НЕ политички) сите тие, заедно со хрватскиот и српскиот се само дијалекти на еден српскохрватски јазик. Но тоа не може да се каже и за современиот македонски во однос на бугарскиот современ јазик. Да не објаснувам сега на долго и широко, а кој не верува нека копа по светска (а не балканска) лингвистичка литература.

И оставете ги на раат кутрите Татари, денешниве Бугари се Словени кои само го носат името на своите поробувачи од 7-от век.

Целава работа смрди на расизам, демек ако си Татарин (жолта раса) ти си „нижа раса“ или се праќа порака дека не си староседелец тука па бегај од кај што си дошол.

Сите од некаде дошле, па што?

И самите самопрогласени потомци на античките Македонци се судираат со расизам кога одат во англосаксонските земји, а тука фураат наци-расизам од типот „Татари“ или Грци-Цигани и слично, односно лечат комплекси.

Најблиску до вистината е следната дефиниција:

Бугари, Македонци, Срби = Славофони православни ориенталци

Грци = Хеленофони православни ориенталци

Албанци, Власи = Романофони ориенталци

Хрвати = Славофони римокатолички ориенталци

Турци = Туркофони составени од сите горенаведени плус и од други...

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week