The Huffington Post – Greek Propaganda Tool?

4/06/2008

Колку блоговите се битни, особено американските, покажува постот NATO Enlargement -- The View from Athens, потпишан од грчкиот амбасадор во САД Александар Маљас, објавен на The Huffington Post, најпопуларниот политички блог (според Technorati).

Ако некој го прочитал постот објавен на 27 март, ќе му било сосем јасно што ќе се случи во Букурешт:

Greece supports the enlargement of NATO in the Western Balkans, with the invitations to Croatia and Albania. Ιt is ready also to welcome the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), provided that our northern neighbor shifts from their nationalistic logic and agree to a mutually agreeable name for international use that differentiates the new Balkan state from the Greek province of Macedonia; a name that will not be a vehicle for propaganda and irredentism against a neighboring NATO member.“

Грчкиот амбасадор мошне вешто ги пресретнува противничките аргументи, користејќи реторички фигури во аргументативни цели:

„Some have questioned our stance on the name issue and the possibility of a Greek veto at the NATO summit, if the name issue is not resolved by then. Some are suggesting that we are re-fighting old battles, not seeing the "big picture", that we are drawn into the past. My answer to these claims is that the name issue is not a bilateral one. It is an international issue, which concerns our broader region. Directly, or indirectly, it concerns NATO and the U.N. And, if not resolved now, it may fester to poison future generations, undermining stability and cooperation in the 21st century.“

Очигледно, во Букурешт победи аргументот дека спорот со името не е билатерален, туку интернационален проблем кој што го засега НАТО.

Но, што стана со нашите аргументи? Каде се тие објавени и кои амбасадори ги застапуваа? Дали воопшто некој ги прочита?

Зошто на The Huffington Post, уредуван од Arianna Huffington („Originally from Greece“), не се појави пост со наслов NATO Enlargement -- The View from Skopje, потпишан од македонскиот амбасадор во САД?

4 коментари:

Анонимен рече...

Хинт: нема кој да го напише :)

Анонимен рече...

Немет стратегија за меѓународна промоција. Имет само кампањски кампањи, поише наменети за домашни потреби, него за у станство.

Анонимен рече...

Го разгледав сајтот. Првото нешто што ми падна во очи е насловната страница, на која беа извадени исклучиво коментари во кои се касапат Меккејн и Хилари. Прво прашање: кој од трите претседателски кандидати не е ислљукан во коментарите објавени на насловната страна? Второ прашање, кон чие лоби (од нашите драги комшии) е близок тој претседателски кандидат? Ако одговорите на двете прашања имаат некакво влијание врз уредувачката политика на сајтот, тогаш слободно би можел да се тргне прашалникот од насловот на овој пост ;)

Ми се свиѓа како размишљаш. :)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week