Македонија – пред и по Букурешт

4/24/2008

Аудио запис од вчерашната трибина на која учествував како модератор – „Дилемите на Република Македонија – пред и по Букурешт 2008“.

Воведни излагања имаа Бранко Геровски, Слободан Чашуле, Ѓорѓи Оровчанец, Ѓунер Исмаил, Андреј Жерновски, Владо Бучковски, Роберт Поповски, Љубомир Данаилов Фрчкоски и Владимир Милчин.

Свои ставови, мислења и размисли преставија и Стојан Андов, Филип Петровски, Иван Анастасовски, Зоран Витанов, Мерсел Биљали, Каролина Ристова Астервуд, Дане Талески, Ирена Стефоска, Лидија Димова, Никола Гелевски, Гоце Тодоровски.

Неколку медиумски одгласи:

До Букурешт лошо, по Букурешт полошо

Трибина на „Сорос“: Македонија мора да влезе во НАТО

Експертите тврдат- идентитет се гради само преку државата

Македонија – пред и по Букурешт

На трибината беа поканети три блогери (не сметајќи го Боцевски), ама учествуваше само Филип Петровски.

9 коментари:

komitata рече...

много благодаря за дискусията!

ништо, повели и друг пат.

bocevskiivica рече...

:-)

Pozdrav,
Bocevski (zamrznatiot blogger)

отпоздрав, па да се видиме на некоја идна дискусија, дебата, трибина :)

By Jove рече...

“Експертите“ тврдат - ИДЕНТИТЕТОТ СЕ ГРАДИ САМО ПРЕКУ ДРЖАВАТА - ХАХАХАХАХА, да не лежев в кревет ќе бапнев на плеќи од смеење.
А ДРЖАВАТА - ТОА СМЕ НИЕ (дел од “експертите“).
И “ЛОГИЧЕН“ заклучок - ИДЕНТИТЕТОТ СЕ ГРАДИ САМО ПРЕКУ НАС.
Или во превод - НИЕ СМЕ ГРАДИТЕЛИ НА (ВАШИОТ) ИДЕНТИТЕТ.
Господе прости им тие СЕУШТЕ не знаат што прават.
Абе барем некој од “ЕКСПЕРТИТЕ“ да имаше тро логика и да го сменеше барем насловот на темата или некој да го поучеше новинарот да го смени насловот на своето писание за “експертското“ тврдење.
Нешто НЕ ШТИМА!!!
Дали се работи за ТВРДЕЊЕТО ИЛИ ЗА НАПИСОТ ЗА ТВРДЕЊЕТО, но, во секој случај НЕШТО НЕ ШТИМА!!!
Ако “експертите“ НАВИСТИНА ТВРДЕЛЕ ДЕКА - ИДЕНТИТЕТОТ СЕ ГРАДИ САМО ПРЕКУ ДРЖАВАТА - тогаш ЕКСПЕРТИТЕ ГИ ЗАСЛУЖУВААТ НАВОДНИЦИТЕ.
Но, ако новинарот врз основа на сопствената “логика“ заклучил дека ИДЕНТИТЕТОТ СЕ ГРАДИ САМО ПРЕКУ ДРЖАВАТА, тогаш тој заслужува да биде наречен “НОВИНАР“.
А ако ТВРДЕЊАТА НА ЕКСПЕРИТЕ И ПИСАНИЕТО НА НОВИНАРОТ СЕ ПОКЛОПУВААТ - ТОГАШ НАВОДНИЦИТЕ ГИ ЗАСЛУЖУВААТ И “ЕКСПЕРТИТЕ“ И “НОВИНАРОТ“.
Човек може да премине преку некои глупости, но, не и преку оваа.
Сочувствувам и со “експертите“ и со “новинарот“.

By Jove рече...

Додаток - листијаки ги новинарските коментари заснивани врз тврдењата на “експертите“ во трибината ми иди да се акнам од земја од смеење, абе глупоста навистина нема граници.
До Букурешт лошо, оттука натаму ПОЛОШО, ГОСПОДЕ ПРОСТИ ИМ!!!
Македонија МОРА да влези во НАТО!!!
ХАХАХАХА.
Абе шо да ви кажвам, ПРИКАСКИ ЗА МАЛИ ДЕЦА.
Прво имаме НЕГАТИВНО (АВТОДЕСТРУКТИВНО) ПРЕТСКАЖУВАЊЕ (ОД ЛОШО ПОЛОШО), а потоа имаме ситуација НА НУЖНОСТ (МОРА).
Која логика ЈЕБО ТЕ!!!
А еден наш чоек во еден коментар вели - 120 и кусур држави не се во НАТО, па никому ништо, егзистираат.
Повторно умовите на его лудаците во Македонија се обидуваат да предизвикаат ситуација како онаа во 1991/2 год. со примањето во ООН - МОРА ДА ВЛЕЗИМЕ ВО ООН ИЛИ (има да не нема, хахахаха) - И МУДРЕЦО, (стариот лисец) - БЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ - АЈ НЕКА БИДИ ФИРОМ, АЈ НЕКА БИДИ ПЈРМ.
Сега ИСТАТА ФАМА - МОРА - ОТИ ИДИ - ОД ЛОШО ПОЛОШО!!!
ХАХАХА, абе логика страва и ужаса.
Дали во Македонија постои некој УМЕН ДА ЗАСТАНИ ТРО, ДА РЕШИ - КОЧИ ЌАНИ!!!
Дај да ги разгледаме СИТЕ АСПЕКТИ НА НАШАТА АКТУЕЛНА СИТУАЦИЈА (политичка, економска и тн.)
Дај да ангажираме НЕЗАВИСНИ ЕКСПЕРТИ ОД ЗЕМЈАВА И ОД СТРАНСТВО (македонци и старнци).
Да НАПРАВИМЕ ТОП ЛИСТА НАДРЕАЛИСТА - Т.Е. ЛИСТА НА ПРАШАЊА (ПРОБЛЕМИ) НА КОИ НИ СЕ ПОТРЕБНИ ОДГОВОРИ (РЕШЕНИЈА)И ДА ИЗНАЈДЕМЕ НАЈСООДВЕТНИ НАЧИНИ КАКО ДА ДОЈДЕМЕ ДО ТИЕ РЕШЕНИЈА, ОДНОСНО НАЧИНИ (МЕТОДИ) КОИ ЌЕ ПРЕДИЗВИКААТ НАЈМАЛКУ ШТЕТА, А НАЈМНОГУ КОРИСТ (ПОЛИТИЧКА, ЕКОНОМСКА И ТН.).
Навистина ми е мачно кога читам ГЛУПОСТИ од тежок калибар, независно дали се “експертски“ и/или “новинарски“.

Прво, тоа не беше дебата, туку трибина.
Второ, како презентери не беа поканети никакви „експерти“ (тоа е перцепција на новинарите), туку јавни личности (колумнисти и политичари) кои учествуваат во формирањето на јавниот дискурс.
Трето, како коментатори беа исто така поканети колумнисти, политичари, политички аналитичари, историчари итн. кои искажаа најразновидни мислења за дилемите на Македонија пред и по Букурешт 2008. Зборот „дилема“ воопшто не асоцира на едноумие, како што тоа некои го исперципираа.
Впечатокот кој го добиле некои новинари, дека било изразено едно мислење е дебилен. Да ја прифатеа поканата сите политичари од позицијата што беа поканети (а не само од НСДП и ЛП), ќе беа чуени уште поразновидни мислења.
Инаку, се е јавно и транспарентно - преслушајте ги снимките и оценете сами!

By Jove рече...

Жаре,

фала ти за објаснувањето, НАВОДНИЦИТЕ ЗНАЧИ ТРЕБА ДА ИМ ГИ СТАВАМ НА “НОВИНАРИТЕ“ И НИВНОТО “ОБЈЕКТИВНО“ ИНФОРМИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА И СВЕТСКАТА ЈВАНОСТ.
Има тежина ТВОЈАТА ЗАБЕЛЕШКА во врска со ДЕБИЛНОСТА на впечатоците на некои “НОВИНАРИ“.

Поздрав,

By Jove.

Gordan рече...

Сите што биле присутни, по мое мислење, се политички истрошени и следниот пат вооопшто не треба да бидат поканети. Уште повеќе, биле и на функција да направат нешто па не направиле. Потребни ни се нови и свежи луѓе, со нови идеи :)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week