„Време“ го дискриминира Бојан 13

7/29/2007

Еве зошто ни треба Закон за антидискриминација - „Издало ме министарство, ал још водим рат“, Александар Дамовски:
„Долга руса коса, црно деколте, кратки панталончиња. И месо, и фалти, и грдо, и невкусно, и турбофолк. И безобразно, и замрсени гради, и дебели бутови, и одвратна шминка, и испотено сало. Тоа е Бојан. Такви како него секогаш имало и ќе има, чисто како репер за изопаченост и чисто за да имаме со што да се споредиме ние, неизопачените, кога ќе сакаме да си потврдиме дека сме неизопачени. Тој не е крив што е таков. Мајка природа. Против неа не се може. Бојановци и слични на него креатури имало и ќе има. Тоа никогаш не било проблем никаде.“
(Време, број 1137, 28.07.2007)
И Александар Дамовски ли не е крив што е ваков дискриминатор?
Чул ли уредникот на „Време“ за правото да се биде различен? Кој закон го прекршува Бојан со тоа што така се облекува и што негува свој животен стил?
Од каде му право да го навредува Бојан нарекувајќи го „репер за изопаченост“ и тип со „полови фрустрации“?
Дамовски вели дека го пишува текстот за „...да се заштитиме. Да се заштити младината. Да се заштити добриот вкус. Да се заштитиме од загадувањето.“
А како ќе се заштитиме од дискриминацијата? Дали и дискриминацијата е дел од „добриот вкус“?
Не е ли токму дискриминацијата најголемо загадување и најголема опасност за младите?

13 коментари:

Дури сега видов дека пишал и „Канализација“. респект!

Анонимен рече...

Не ми се свиѓа ни Бојан, ни Дамевски со неговото морализирање (од кај искочи па тоа) ...

НО

Закон што би забранил такво пишување не ни треба!!!

Регулација - рестрикција - кастрација

Анонимен рече...

Холокаустот никогаш не постоел, црнците се гнасни, шиптарите смрдат, педерите не чинат...

Што е следно во ланецот?

„Македонците не постојат“!

ете истиот менталитет произведува подеднакво лоши заклучоци. Оставка за Дамовски!

Incontinentia рече...

доста ми е од "слобода на говорот" и "неслобода на говорот"!

предлагам да се воведе нова категорија: "слобода на неговорот"!

све бре да си се фати за тоа што му е работа и да ќути!!

сите здружно многу сакаме да го дрвиме, а многу малку вистински се прави.

сви! марш на рад!

:)))

„Закон што би забранил такво пишување не ни треба!!!“
Законите за анти-дискриминација не забрануваат ниту било какво пишување ниту објавување.
Само, заради напишаното - доколку се докаже дека дискриминираш - можеш да бидеш казнет со глоба.

Михајло-сараевчани рече...

Одамна не сум ти пишал. Од Сараево отидов во Софија и таму ќе ја пишувам тезата. Пишувам за како бугарскиот печат пишува за малцинствата. Ми текна да ти пишам поради следново. Вчера седев со Ана Крастева која ми е ментор. Збореше нешто и и текна. Го знаете ли Жарко? Викам никогаш не го запознав, ама му го знам блогот. Почна да збори за твојата тема, и вика he's a brilliant young man. Ја и викам: а знаете дека тој брилиант мен го апсат 2 пати во рок од неколку месеци? не се шалам не и реков така :))) ама ти пишав за да ти кажам дека Крастева те поздрави :))
За Бојан 13 браво. Искрено им се восхитувам на луѓе кои можат да го издржат товарот на својата различност толку храбро. Знаеш кога го прашале Џон Вејн што научил од вестерните? Кога ќе видиш 4-ца како тепаат еден, должноста на јунакот е да скокне и да го одбрани нападниот иако можеби тој е и најлошиот од сите таму. Тоа е за мене human rights, борба за правата на послабиот.
Поздрав
Михајло-сараевчани

Анонимен рече...

>> Само, заради напишаното - доколку се
>> докаже дека дискриминираш - можеш да
>> бидеш казнет со глоба.

таква суптилна цензура не ја менува суштината ... уште полошо, се создава клима на „тој што може да плати ќе плука“.

Убаво да си поминеш у Софија Михајло, и јас таму гледав сеир два месеца у 2002-ра. И поздрави ја Ана.
Што се однесува до „суптилната цензура“ - очигледно кај нас нема свест дека слободата на изразување подразбира и почитување на достоинството, честа и угледот и приватноста на другите луѓе.

sandra рече...

Nikakva tolerancija za shouto na Bojan13 i slicen kicheraj.

Ne treba da go stavat vo gasna komora, ama treba da se sotre mediumski ili bilo kako negovoto shou. Rabota e na tie so vkus da go trgnat toa shto e nevkusno i da koristat se vo svoja mokj za toa.

E sega, ova se gleda deka e neuspesen obid, posto se krena raja vo odbrana na bojan13 i socuvstvo so nego. Zatoa treba so poveke stil da se kritikuva.

„Nikakva tolerancija za shouto na Bojan13 i slicen kicheraj.“
Жити се! А кој тоа одредува што е „висока уметност“ а што кич?

sandra рече...

konkretno, mojot licen vkus...

Анонимен рече...

"Време" за разлика од времето на појавата на Боки 13, во најновиот број 1276 од 18.01.2008 го брани Боки, и тоа преку новинарката Бисерка Велковска-Блажева(сигурно добро е платена од Боки, оти Велија не им дава плата повеќе на своите новинари)КАКВА "Време"-нска ИРОНИЈА.

Lynn рече...

Keep up the good work.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week