Владеење на самоволието: „урбаната мафија“ е во Владата!

7/11/2007

Наместо владеење на правото, еве како „плански“ владее самоволието:

„Изградбата на стариот скопски театар се реализира според планот, но динамиката на процесот е забавена поради тоа што проектот на архитектот Јован Стефановски-Жан е поголем од предвидената маркица, а за нова и проширена се чека промена на Деталниот урбанистички план за Малиот ринг. Измената на ДУП, предвидена за крајот на август, е во надлежност на општина Центар и за него деновиве ќе биде отворена јавна расправа, а маркичката ќе биде зголемена на страната кон мостот „Гоце Делчев“.“ (Министерство за култура: Крупните проекти се реализираат според планот ...)

Неколку прашања кои заслужуваат одговор:

1) Како воопшто архитектот го добил проектот, ако бил поголем од предвидената маркица?

2) Зошто воопшто се отвора „јавна расправа“ ако Владата со сигурност знае каков ќе биде исходот, и дека маркичката сигурно ќе биде зголемена? Ако граѓаните не можат да одиграат никаква улога во измените на ДУП, голема навреда е само формално да се прашаат.

3) Ако изградбата „се реализира според планот“, а „динамиката на процесот е забавена“, дали овие урбано-мафијашки ујдурми биле дел од првобитниот план на Владата?

Баш ме интересира, дали Груевски ќе употреби динамит да го запре урбано-мафијашкото самоволие на Министерството за култура.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week