„Едношалтерски систем“ - Еден шалтер за цело Скопје?

7/09/2007

Муабетиме вчера со еден другар – се жали дека не можел обичен извод да извади. Од двата шалтера работел само еден – од многу гужва и шиткачи не можело ни бројче да се добие. Прашува: „Што е финтата со „едношалтерски систем“? Еден шалтер за цело Скопје?“

Очигледно, не ни треба само „регулаторна гилотина“. Ни треба и „бирократска гилотина“.

Чуму „извод не постар од 6 месеци“? Не е ли тоа крајно застарена и непотребна работа, ако целокупната администрација е опремена со комјутери кои имаат пристап до сите релевантни бази на податоци?

6 коментари:

Incontinentia рече...

Чуму?

Чунки некоја паричка оставаш на секое вадење извод...

Arheoblog рече...

Па ако не оставаш паричка оваа држава (посебно државната администрација) нема да има од што да живее.

Бидејќи живее само од даноците.

Археолошки дневник vol.1

Мандрак рече...

Не е до паричката. Барем јас до сега не сум имал потреба да фрлам паричка некаде.
До организацијата е. Или поточно, до немањето желба да се реорганизира администрацијата. Мислиш тетката на шалтер решава само таа да работи на изводи? И незе и е преку галва од се`. А што треба? Само шефовите да префрлат десетина вработени од едено работно место на друго. И толку, финито.
А за тоа „не постар од 6 месеци“, не знае човек дал да плаче или да се смее. Сепак може треба да се примени тактиката на Michael Douglas во Falling Down.

Владимир рече...

“епак може треба да се примени тактиката на Michael Douglas во Falling Down.“

Јако, навистина јако. И јас сум за тоа. My favorite scene, кога ќе биде во таа сендвичарата ала МекДоналдс.

Инаку, еден од предусловите за наш евентуален влез во ЕУ е ефикасна јавна администрација, што судејќи по сегашната состојба тешко да се случи и за 100 години.

Е, па луѓе, како беше она вицот... нема смисла, дајте да се организираме... :)
Пред некој ден дознав дека вицот, заедно со фразата, биле популарен и во Шпанија.

Анонимен рече...

covece ne luti se
covece ne luti se
covece ne luti se
covece ne .... ..

vezbanje na trpenie ili samo-hipnoza
makedonija e edna golema vezbalna
site nesto vezbaat i nikako da se iznavezbaat,edno vreme v skolija imavme VEZBANKI,hahaha
jen-dva,jen-dva, mali,vezbaj i ne zabusavaj i nemoj mnogo pricati o jedno-salterskoj
jedno-partiskoj
jedno-pretsedatelskoj
jedno-umnoj i tako dalje drzavi
posto veliki brat te posmatra
bitno je vezbati
tranziciju,multikulturu,
multivarijantu
vezbaj i cuti
jebo te

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week