Темпото на реформите во МВР: „Новиот“ кодекс на полициска етика

3/09/2007

Да почнеме со пофалби.

Конечно, МВР има нов сајт. Стариот беше вистинска катастрофа.

Уште поинтересно, пред некој ден во весниците прочитав наслов „Македонската полиција со нов Кодекс на етиката“?!?

Дај да видам што е ова чудо, си реков, зарем секоја нова Влада ќе си носи свој кодекс на полициска етика?

Читам, и не ми се верува:

„Со симболично откривање на таблата со содржината на новиот Кодекс на полициска етика во Полициската станица Гази Баба, министерот за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, официјално го означи почетокот на втората фаза од реализацијата на проектот што МВР го спроведува заедно со ОБСЕ.“

А еве што вика „министерот“, пардон, министерката:

„Со цел за нивно запознавање со постоењето на кодексот и должноста на припадниците на МВР за негово почитување, Кодексот, ќе биде поставен на видно место во полициските станици низ целата држава...“

Шокот следува во последната реченица, кога ќе прочитате дека „Кодексот на полициска етика беше објавен во Службен весник на РМ од 26 јануари 2004 година“!!!

Во Член 65 од Кодексот убаво си пишува дека „Овој кодекс влегува во сила осмиот ден од денот на објавувањето во ,,Службен весник на Република Македонија’’!

Значи, требало да поминат цели три години откако кодексот влегол во сила, за на надлежните да им текне да ги информираат припадниците на МВР за постоењето на новите правила на игра!!!

И уште, со сиот памет, наместо да умре од срам, министерката симболично открива табли со содржината на новиот Кодекс, кој во меѓувреме остаре во заборав!

И после нашите политичари ќе глумат чуденки кога им забележуваат дека реформите не се спроведувале со никакво темпо.

Да не чекаат случајно некои да воскресне Темпо, па да ја оправи Македонија „по скратена постапка“?

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week