Импровизации со притворот и непочитување на пресумпцијата на невиност

3/22/2007

Два интересни исечока од извештајот на Хелсиншкиот комитет:
1) Импровизации со мерката притвор
„Впечаток е дека мерката притвор се определува со голема леснотија за што посредно говорат и бројките. Според податоците добиени од Министерството за правда само во КПУ "Затвор Скопје" – Скопје во месец февруари 2007 имало 163 притворени лица, а во март 173 лица (просекот за 2006 изнесувал 151 притворено лице);
- Речиси по правило, се определува максималниот рок од 30 денапри тоа не земајќи ја во предвид можноста дека и со пократко времетраење може да се оствари целта на притворот;
- Мерката притвор, иако со закон е пропишано дека треба да биде сведена на најкратко нужно време, најчесто се продолжува се до почетокот на судењето и по правило продолжува се до неговото завршување и правосилноста на пресудата. Така во некои случаи мерката притвор де факто се претвора во служење затвор без изречена пресуда;“
2) Непочитување на начелото на презумпција на невиност
„Хелсиншкиот комитет смета дека Министерството за внатрешни работи во никој случај не требало да си дозволи дел од оперативните снимки да бидат прикажани преку медиумите, а уште помалку да врши дистрибуција на овие снимки до медиумите, имајќи во предвид дека и во член 286 ст.1 од Правилникот за вршење на работите на Министерството за внатрешни работи е регулирано дека во контактите со јавноста може да се информира само за сторени кривични дела по вид и начин на извршување, но во никој случај не се наведува идентитет на сторителите а камоли оперативна снимка на кое се прикажува дел од спроведената акција за апсење на осомничените или обвинетите за сторување на кривични дела. (...)
Во некои случаеви обвинетите за сторувањето на кривичните дела се врзуваат за определени атрибути како што се етничката припадност и професијата со што кај останатите граѓани ги потикнува предрасудите, омразата и дискриминацијата спрема оваа група на луѓе како и недовербата спрема нив. Како за пример ги одвојуваме следниве наслови: "Таксист си ја претепал сопругата", "Малолетни Роми ја отепале за 100 денари", "Судија и правобранител делеле државно земјиште", "Тројца Роми фатени со 300 грама марихуана".“
(
Месечен извештај за февруари 2007)

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week