Македонија – за некои мајка, за некои маќеа?

3/13/2007

Одвреме-навреме ја посетувам Собраниската писарница - „примени материјали“.
Денеска наидов на нешто многу интересно. Прочитајте го образложението на ПРЕДЛОГОТ за донесување на закон за изменување на Законот за државјанството на Република Македонија, со Предлог на закон (на дневен ред на 34 седница на Собранието на Република Македонија):
„Според член 1 став 2 од (дополнување внесено со член 1 од Законот за измени и дополнувања на Законот за државјанството на Република Македонија), "Државјанството е правна врска меѓу лицата и државата и не го означува етничкото потекло на лицата."
Наспроти наведените одредби, во член 8 став 2 од Законот се вели: "Иселеник, во смисла на овој закон, се смета граѓанин на Република Македонија кој се иселил од Република Македонија во друга држава, освен во матичната земја, без оглед ... на националното потекло..." Од една, дури и површна анализа на законската одредба од член 8 став 2, несомнено може да се согледа дека поимот "матична земја" веќе сам по себе претставува дискриминаторна околност, затоа што несоодветно е поврзан со граѓаните кои живеаат во границите на Република Македонија, а не се дел од Македонскиот, туку дел од некој друг народ. Така определениот поим, во себе ги вклучува лицата кои им припаѓаат на определени немнозински заедници за кои исклучиво се претпоставува дека "имаат" некоја друга "матична земја" надвор од Република Македонија.“
Што сакаат да кажат предлагачите - ете, и законот е доказ дека за некои граѓани Република Македонија е мајка, а за други маќеа?
(Внимание – „Македонскиот народ“ е симптоматично напишан со големо М – наспроти правописот, согласно со Амандманот IV)

4 коментари:

Opal рече...

Сега ти ја видов максимата под никот.
Будучност је у гачама, мој Жаре.

Ме натера да ја следам 34 седница и баш да видиме, ке има ли амандмани.
Кој те утепа? Сам.

нена рече...

па да, мислам дека баш тоа предлагачите сакале да кажат, и не само да кажат, него и да издејствуваат евентуална измена на мајка-маќеа релациите- во законов, и во овој домен, се разбира.

а еве уште една можна причина, која во текстот на предлагачите не ја прочитав: екстензија на лицата кои по пат на природување ќе се стекнат со македонско државјансто на основ иселеник - со самата екстензија на поимот иселеник - со самото бришење на фразата “матична земја“.

komitata рече...

Има и още един аспект - ако македонец се пише бугарин, вземе български паспорт и се засели в България, не е изселеник така ли ;-)

ДА ЗАБРАВИМЕ ПО-БЪРЗО ЗА БУГАРЧИЩАТА

На мен това ми прилича на схема за етническа чистка на бугарашите
;-)

Анонимен рече...

Не на бугарашите - тие си се наши - туку на Бугарите :)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week