Стигматизација на зависниците од дрога

3/14/2007

Стигматизацијата продолжува: 400 наркомани на еден лекар.Тешко е човек да се бори против стигматизацијата и социјалното исклучување кога
зависниците од дрога се и законски дискриминирани со употребата на терминот „наркоман“ во одредбата
Присилно лекување „наркомани“.
Толку ли новинарите немаат свест дека со употребата на терминот „наркомани“ го повредуваат достоинството на една група луѓе, придонесувајќи за нивно социјално маргинализирање?
Затоа ни треба посебен закон за заштита од дискриминацијата.

2 коментари:

мравка рече...

За какво достоинство збориш и какво именување. Џани?
Знаеш дека во Америка еднаш да те фатат за јавно уринирање или поседување на колекција неприфатливи слики, можат да ти опнат таг секуален престапник кој нема да можеш цел живот да го симнеш.
Наркоманите се на подобро ниво од затворениците. Имаше неколку стории како им "успева" на ex-cons да се вратат во системот.

Анонимен рече...

До кога бе „Америка“ ќе ни биде репер за демократска и слободна земја?

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week